ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα χρονικά όρια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ξεκινούν από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 330 και φτάνουν ως την τελική της πτώση, την Άλωση από τους Οθωμανούς, στις 29 Μαΐου 1453.
Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γεννήθηκε το «εκχριστιανισμένο ρωμαϊκό κράτος της Ανατολής» με κύριο μέλημα την ανασύσταση της αυτοκρατορίας. Επί της δυναστείας του Ηρακλείου μεταμορφώθηκε στην «εξελληνισμένη αυτοκρατορία της χριστιανικής Ανατολής» και τέλος, κυρίως από το 1204 και μετά, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον βενετσιάνικο στόλο και τους Λατίνους Σταυροφόρους, γεννήθηκε η «ελληνική βυζαντινή-ρωμαϊκή αυτοκρατορία». Ωστόσο, με τον όρο Έλληνες εννοούταν το Βυζάντιο ήδη από τα χρόνια του Βασιλέα Όθωνος του Α.
Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτελεί ένα ιδιότυπο ιστορικό φαινόμενο: ο Κωνσταντίνος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χωρίς όμως να είναι και ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ενώ η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι η μόνη αυτοκρατορία, που δεν κτίσθηκε πάνω στα ερείπια μιας άλλης ως προϊόν στρατιωτικών επιτυχιών, αλλά ήταν αποτέλεσμα των εξελίξεων στον ρωμαϊκό κόσμο.
Διαβάστε επίσης: 29 Απριλίου 1091 | Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αλέξιος Α’, εξαφανίζει από την ιστορία τους Πετσενέγκους
Πρόκειται για μία νέα φάση της ρωμαϊκής ιστορίας που διαμορφώθηκε κάτω από την κυρίαρχη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και παραδόσεων και της ελληνικής γλώσσας, με μετάθεση του πολιτικού κέντρου του κράτους στην εξελληνισμένη Ανατολή, της χριστιανικής πίστης και της ρωμαϊκής πολιτικής θεωρίας.
Το επίσημο όνομα της νέας πρωτεύουσας, με απόφαση του ιδρυτή της, ήταν «Νέα Ρώμη». Όλοι όμως την έλεγαν Κωνσταντινούπολη και αργότερα απλώς Πόλη. Η θέση της ήταν εξαιρετική. Εκεί συναντιούνται οι δρόμοι που ένωναν την Ευρώπη με την Ασία, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σ’ αυτή κατέληγε η Εγνατία οδός και από εκεί ξεκινούσαν οι εμπορικοί δρόμοι προς τη Μικρά Ασία και τις επαρχίες της Ανατολής.
Η Κωνσταντινούπολη διαμορφώθηκε πολεοδομικά παρόμοια με τη Ρώμη. Ένας κεντρικός δρόμος, η Μέση οδός, συνέδεε το παλάτι με τη Χρυσή πύλη. Πάνω σε αυτόν τον δρόμο φτιάχτηκε ο Φόρος, μια κυκλική πλατεία με ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου τοποθετημένο πάνω σε ένα κίονα. Στην πλατεία αυτή χωροθετήθηκαν και άλλα δημόσια κτίρια. Αργότερα ο Θεοδόσιος ο Α’ και ο Αρκάδιος δημιούργησαν κι άλλους Φόρους με τα δικά τους αγάλματα.
Η ιστορία του Βυζαντίου, χωρίζεται στην “Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ος αι.-6ος αι.)”, στην “Μεσοβυζαντινή περίοδο” και στην “Υστεροβυζαντινή περίοδο”
Με την Άλωση επήλθε οριστικά η κατάλυση της αυτοκρατορίας. Η πνευματική όμως παράδοση του Βυζαντίου παρέμεινε ακόμη αξιοσημείωτη, καθώς πολλοί λόγιοι εγκαταστάθηκαν στις κτήσεις των Βενετών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και στα ίδια τα κράτη της Ευρώπης και μεταλαμπάδευσαν την Ελληνική παιδεία στη Δύση.
Διαβάστε επίσης: 29 Μαΐου 1453 | “Εάλω η Πόλις” – Η αποφράδα μέρα
Με πληροφορίες από: Σύστημα Ψηφιακών Διαδραστικών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Προβολής για τον Βυζαντινό Πολιτισμό
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Επέτειος των μαχών της Τηλλυρίας – Η χρήση βομβών ναπάλμ από την Τουρκία
Αποκορύφωμα της τουρκικής θηριωδίας αποτέλεσε ο βομβαρδισμός και η ολοκληρωτική καταστροφή του νοσοκομείου που αναπτύχθηκε στον Παχυάμμο, ο οποίος σκόρπισε αδιακρίτως τον θάνατο…
Β΄ Φάση της Τουρκικής εισβολής – Η παραβίαση της εκεχειρίας και τα τουρκικά σχέδια
Στις συνομιλίες της Γενεύης η τουρκική πλευρά προτείνει τα σχέδια Γκιουνές και Ντενκτάς, βασισμένα σε πολυπεριφερειακή και διζωνική ομοσπονδία…
Τάσος Ισαάκ | 27 χρόνια το έγκλημα της Τουρκίας παραμένει ατιμώρητο
Ο Τάσος Ισαάκ μας έδειξε τον δρόμο της τιμής, του καθήκοντος και της Ελευθερίας. Χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να επιδιώξει την τιμωρία των ενόχων…
Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Προγραμμάτων Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία
Daily Mail | Τραγικό δυστύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο – 55 νεκροί
ΔΙΠΑΕ | Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος υπέγραψε, διά του Πρύτανη Καθ. Σταμάτη Αγγελόπουλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με τον…
INTRACOM DEFENSE | Συμμετοχή σε πέντε νέα έργα του EDF 2022
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), και τα πέντε νέα έργα στα οποία συμμετέχει…
Τμήμα Δασών | Αγορά τριών αεροσκαφών και άλλα μέτρα κατά των πυρκαγιών
Αρμενία | Η βουλή επικύρωσε την ένταξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια κίνηση…
0 Σχόλια