04 Δεκεμβρίου 2022 | Η DЯ στην Εορτή της Αγίας Βαρβάρας Προστάτιδας του Πυροβολικού – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 04/12/2022 at 20:59

Την Προστάτιδα του Αγία Βαρβάρα, γιορτάζει σήμερα το ένδοξο Πυροβολικό τόσο στον Ελληνικό όσο και Κυπριακό Στρατό. 

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου και όσων ασχολούνται με τα εκρηκτικά, ενώ σε άλλα κράτη προστατεύει τις Μονάδες του Μηχανικού, τους μαθηματικούς, τους ναύτες και τους εργάτες ορυχείων.

Η Αγία Βαρβάρα είναι Μικρασιάτισσα Αγία, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη της τιμάται στις 04 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ ανακηρύχθηκε ως προστάτιδα Αγία του πυροβολικού το 1829 μ.Χ.

Στο Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, για τον καθιερωμένο εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, παρευρέθη η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED και παρακάτω παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, αφού τίμησε τους πεσόντες πυροβολητές και εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το αξιόμαχο και την διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας του όπλου του Πυροβολικού, διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Γνώμονας της προσπάθειας αυτής αποτελεί  ότι η η δυνατότητα ενός σύγχρονου στρατού για ταχεία συλλογή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και ακριβή προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, προσέθεσε ο Υπουργός.

Διαβάστε επίσης: BOV M16 Miloš | Το Τακτικό Όχημα 4χ4 της Εθνικής Φρουράς

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του Πυροβολικού και των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την εκπομπή μαζικών πυρών και πυρών ακριβείας χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ενώ δεν έκρυψε ότι το Υπουργείο Άμυνας δε σταματά να στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων, που θα προσδώσουν αναβαθμισμένες δυνατότητες στην ΕΦ, και δη τη δημιουργία μιας σύγχρονης αποτελεσματικής αεράμυνας.

Διαβάστε επίσης: MLRS Tamnava | Μεγάλη ισχύς πυρός με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262 χιλιοστών

Πέρα, όμως, από την τοποθέτηση του Πυροβολικού ψηλά στον εξοπλιστικό προγραμματισμό από τον αρμόδιο Υπουργό, το παρόν στην τελετή έδωσαν τα συστήματα Πυροβολικού, που ήδη υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά ως το κύριο όπλο υποστηρίξεως στο πεδίο της μάχης.

Τα μέσα που παρουσιάστηκαν

Τα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα αποτελούν το σύνολο το μέσων του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς και ειδικότερα τα αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών ή πυραύλων (ΠΕΠ).

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Άφιξη της 2ης μοίρας των αυτοκινούμενων πυροβόλων 155mm NORA B52 Φωτογραφίες & VIDEO

155 χιλ Nora B52KE Alexander The Great System (TGS)

Ειδικότερα από πλευράς αυτοκινούμενου πυροβολικού στο χώρο της στατικής έκθεσης παρουσιάστηκαν τα αυτοκινούμενα τροχοφόρα πυροβόλα 155 χιλ Nora B52KE Alexander The Great System (TGS), ZUZANA και τα ερπυστριοφόρα 155 χιλ γαλλικής προέλευσης MK F3.

TRG-1 και MK-F3 155 χιλ

Διαβάστε επίσης: ZUZANA-2 | Ο διάδοχος του πυροβόλου που διαθέτει η Ε.Φ

ZUZANA-1 155 χιλ

Σε ρυμουλκούμενα πυροβόλα παραταγμένα ήταν τα γαλλικής προέλευσης TRG-1 155 χιλ και τα παλαιότερα γιουγκοσλαβικής προέλευσης Μ56Α1 των 105 χιλιοστών.

M-63 Plamen και Μ56Α1 105 χιλ

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων και ανάπτυξης πυροβολαρχίας 155 χιλ – Φωτογραφίες

Σε ότι αφορά ΠΕΠ παραταγμένα ήταν τα Grad BM-21 των 122 χιλ. και ρυμουλκούμενα ρουκετοβόλα M-63 Plamen των 128 χιλ.

Grad BM-21

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και μοντέλα υπό κλίμακα των διάφορων μέσων του πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς από τα μέλη του Σ. Ι. Μ. Α. (Σελίδες Ιστορικής Μνήμης & Αναπαράστασης) τα οποία και είχαν το δικό τους ενδιαφέρον από λάτρεις του μοντελισμού.

ZUZANA-1 (Scale Model)

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED εύχεται στο προσωπικό του Πυροβολικού σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς και σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή Χρόνια Πολλά! 

Δείτε πιο κάτω περισσότερο φωτογραφικό υλικό:

BOV MILOS 4Χ4 ως ΚΔΠ

Μνημείο Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή

Πυρομαχικό 155 χιλ TRG-1

Πυρομαχικό PLAMEN 128 χιλ

Τομή Πυρομαχικού ZUZANA 155 χιλ

Πυρομαχικό GRAD-ΒΜ21 122 χιλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This