«ΩΡΙΩΝ 22» | Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη στο τέλος της άσκησης ειδικών επιχειρήσεων – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 08/04/2022 at 19:51

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Διεθνούς Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

  • ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η Α.Ε. Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey R. Pyatt.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.
  • Ο Διευθυντής Δ’ Κλάδου του ΓΕΑ Υποπτέραχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο Υποστράτηγος Διοικητής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος και ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ/ΕΛ.ΕΚΤ και ο Διοικητής των ΕΚΑΜ.
  • Οι SOF Commanders της Αιγύπτου Ταξίαρχος Bassem Arabi Irahim Abdelnabi, της Βουλγαρίας Υποστράτηγος Iavor Antonov Mateev, της Γαλλίας Υποστράτηγος Bertrand Toujouse, o US SOCEUR των ΗΠΑ Υποπτέραρχος David H. Tabor, του Ισραήλ Ταξίαρχος Levy Guy και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ταξίαρχος Σάββας Έλληνας.
  • Ο Ακόλουθος Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα Colonel Olivier Madiot ως εκπρόσωπος της Α.Ε. του Πρέσβη της Γαλλίας κ. Patrick Maisonnave και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.
  • Οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Βοηθός ΑΚΑΜ της Αυστρίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε πως η άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» είναι η μοναδική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των συμμετεχόντων και προωθεί την στενή συνεργασία συμμάχων, εταίρων και φίλων, συμβάλλοντας στην διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των Χωρών των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην διασύνδεση της «ΩΡΙΩΝ 22» με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» με σκοπό την δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, που στην πράξη αναβάθμισε την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS», αυξάνοντας τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους και των δύο ασκήσεων, και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα προγραμματισθούν παρόμοιες δραστηριότητες και στο μέλλον.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY και αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Άσκησης «ΩΡΙΩΝ 22», οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη εκτέλεσης άμεσης επιθετικής ενέργειας σε παράκτια περιοχή, με την συνδυασμένη δράση υποβρυχίων καταστροφέων, αμφίβιας δύναμης που κινήθηκε με λέμβους εφόδου, αεροκίνητων και εποχούμενων τμημάτων με υποστήριξη από ιπτάμενα και θαλάσσια μέσα, καθώς και αντικείμενα μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο πλοίο.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: ΗΝΙΟΧΟΣ 2022 | Συμμετοχή της Κύπρου στην Πολυεθνική άσκηση Διακλαδικών και Αεροπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This