Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις
Defence Redefined
Published on 17/08/2022 at 13:50

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε άρθρο του με τίτλο “Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική κρίση”, παρουσιάζει τις επιχειρησιακές συνέπειες του περιβαλλοντικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τις προσπάθειες αντιμετώπισης σε εθνικό, νατοϊκό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, παραθέτοντας τις επιχειρησιακές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε πως φθείρονται οι στρατιωτικές υποδομές, αυξάνεται το κόστος συντήρησής τους και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα επιτάσσεται η διευρυμένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο πλαίσιο αρωγής σε συμμαχικά κράτη. 

Επιπλέον, ανέφερε πως η κλιματική κρίση, οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η οποία αντανακλά και σε ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων ενώ δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε υβριδική απειλή.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με στόχο τη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου ολιστικά και σε διυπουργική βάση, στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης της χώρας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Οι κύριοι άξονες της προσέγγισης αυτής εξειδικεύονται για το ΥΠΕΘΑ στην προσφάτως αναθεωρηθείσα Περιβαλλοντική-Ενεργειακή Πολιτική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, μέσω εργαλείων υλοποίησης όπως η Μόνιμα Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να μειώσει την εξάρτηση του αμυντικού εξοπλισμού των κρατών-μελών από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε στην προσφάτως εξαγγελθείσα ίδρυση του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια με έδρα τον Καναδά, στο οποίο η Ελλάδα θα συμμετάσχει επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Καμπή στο μεταναστευτικό η απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This