Χαράλαμπος Πετρίδης | Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στην παρουσίαση του Λευκώματος “Ο ήρωας Τάσος Μάρκου”
Defence Redefined
Published on 11/05/2022 at 18:11

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) πραγματοποίησε σήμερα 11 Μαΐου 2022 συνέντευξη Τύπου διανθισμένη με μια λιτή, σεμνή τελετή παρουσίασης του Λευκώματος, Ο ήρωας Τάσος Μάρκου, στην κεντρική αίθουσα του ΥΠΠΑΝ. 

Το εν λόγω Λεύκωμα αποτελεί ένα μνημόσυνο για τον σύγχρονο ήρωα, ο οποίος με την αγωνιστικότητα, την παλληκαριά και την αφοσίωσή του έχει λαμπρύνει την Ιστορία μας. Ο Τάσος Μάρκου αποτελεί σύμβολο ανδρείας γι’ αυτό και δίκαια έχει πάρει μία θέση στο Πάνθεον των αθανάτων.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης πρόβαλε την ανιδιοτελή προσφορά του ήρωα στους αγώνες της Κύπρου και το απαράμιλλο ήθος του. Με τον ίδιο τρόπο πρόβαλε τη στρατιωτική πτυχή της προσωπικότητας του ήρωα, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας, ο Κύπριος ΥΠΑΜ δήλωσε: “Αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή παρουσίασης του λευκώματος του Υπουργείου Παιδείας “Ο ήρωας Τάσος Μάρκου”, που είναι αφιερωμένο στο φλογερό μαχητή και αθάνατο ήρωα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας.

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου | Ο Ελληνισμός γιορτάζει της Εθνική Παλιγγενεσία – VIDEO και Φωτογραφίες

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του υπέροχου λευκώματος των 177 σελίδων που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας. Το λεύκωμα “Ο Ήρωας Τάσος Μάρκου” αποτελεί, μαζί με άλλα έργα ανάλογης θεματολογίας, παρακαταθήκη μεγάλης αξίας για μάς και τις επερχόμενες γενιές, αφού εμπλουτίζουν τη γνώση και βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας της πατρίδας μας.

Ο  Παραλιμνίτης υποστράτηγος Τάσος Μάρκου, υπήρξε υπόδειγμα ανδρείας, γενναιότητας, αλτρουισμού και φιλοπατρίας. Συμμετείχε σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας για υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής της ανεξαρτησίας. Από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, υπήρξε πρωταγωνιστής και μπροστάρης του αγώνα. Διακρίθηκε για τα ιδιαίτερα χαρίσματα που είχε ως ηγήτορας και επέδειξε στα πεδία των μαχών ανυπέρβλητη αγωνιστικότητα και ανδρεία. Ανήκει σε εκείνους τους λίγους μεγάλους άντρες, που με τους αγώνες τους αψηφώντας το θάνατο έγιναν θρύλος και παράδειγμα αυτοθυσίας για την πατρίδα.

 Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής ο ταγματάρχης τότε Τάσος Μάρκου έμελλε να αναμετρηθεί με το θάνατο  στις 14 Αυγούστου στη Μια Μηλιά. Ως σύγχρονος Λεωνίδας, επέλεξε να μην εγκαταλείψει τη θέση του ακόμα και μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής, που είχε ως αποτέλεσμα να περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις. Είχε αποφασίσει από προηγουμένως να τιμήσει στο έπακρο τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων: “Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά, ούδ’ εγκαταλείψω τόν παραστάτην, ότω άν στοιχήσω. Αμυνώ δέ καί υπέρ ιερών καί οσίων, καί μόνος καί μετά πολλών”.

Διαβάστε επίσης: “Ο Πόλεμος του Ψύλλου” | Αξιολόγηση του ανταρτοπόλεμου της ΕΟΚΑ από τον R.Taber

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί υπόθεση όλων μας και ταυτόχρονα πατριωτικό χρέος, να συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο στη διακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου Τάσου Μάρκου, αλλά και των άλλων αγνοούμενων αδελφών μας, ώστε να λήξει το δράμα των οικογενειών τους που ζούνε με την αγωνία και την προσμονή για την εξεύρεση των αγαπημένων τους προσώπων και αποτελούν την τραγικότερη πτυχή της τουρκικής εισβολής του 1974.

Εύχομαι το τιμητικό λεύκωμα να βρει την απαραίτητη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και κυρίως στις νεότερες γενιές του τόπου μας, μεταφέροντας τα μηνύματα τα οποία εξάγονται μέσα από την προβολή και το έργο του ήρωα και προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να ενδιατρίψει στην ιστορία της πατρίδας μας. Γιατί όπως ανέφερε και ο μεγάλος αρχαίος τραγωδός Ευριπίδης, “Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν”, δηλαδή πλούσιος, ευτυχισμένος και προοδευτικός είναι όποιος γνωρίζει την ιστορία και διδάσκεται απ’ αυτή.

Ο Τάσος Μάρκου έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του Ελληνισμού ως ένας από τους επιφανέστερους και σπουδαιότερους ήρωες. Ένας απ’ αυτούς τους λίγους, τους ξεχωριστούς, που “αυτοπροαιρέτως” πρόσφεραν τη ζωή τους στο βωμό της πατρίδας. Δεν έτυχε να γίνει ήρωας. Το διάλεξε.  Άφησε πίσω του τη λατρευτή του οικογένεια και προχώρησε αγέρωχος προς το καθήκον που τον καλούσε. Για έναν αντρειωμένο αγωνιστή αυτό φάνηκε απλό. Για μας τους υπόλοιπους, μόνο να υποκλιθούμε στο μεγαλείο του.      

Διαβάστε επίσης:  Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες Playmobil από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This