ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Χάος στην Ουάσιγκτον | Χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ μπήκαν στο Καπιτώλιο – Πυροβολισμοί και ο Στρατός κατεβαίνει στους δρόμους – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/01/2021 at 00:49

Πρωτοφανή επεισόδια βίας βρίσκονται υπό εξέλιξη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εξοργισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και την αίθουσα της Γερουσίας. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μια γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από πυρά που δέχθηκε μέσα στο Καπιτώλιο. 

 

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε εκτάκτως σήμερα συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. 

Μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο μεταδίδουν εικόνες χάους από το Καπιτώλιο καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ που πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα, συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και μπήκαν στο κτίριο. 

Φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μεταδόσεις τηλεοπτικών δικτύων έδειχναν νωρίτερα άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών κρατώντας στα χέρια τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

 Τι είχε προηγηθεί

Η διαδικασία επικύρωσης των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει λάβει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είτε μέσω της εκστρατείας του, είτε συμμάχων του σε διάφορες πολιτείες προσπάθησε κι απέτυχε να ακυρώσει δικαστικά τα αποτελέσματα σε διάφορες πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ και Μπάιντεν στήθος με στήθος, η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες

Στη σημερινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Πένς, ρεπουμπλικανικά μέλη της Βουλής και της Γερουσίας αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα της Αριζόνας, της Πενσιλβανίας και της Τζόρτζιας.

Ο Τραμπ, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συλλαλητήριο χιλιάδων υποστηρικτών του μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν, κάλεσε τον Πενς να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα και να ζητήσει από τις πολιτείες να αποφασίσουν. Ωστόσο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, στην ομιλία του τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να στηρίζει τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι έγινε μαζικής έκτασης νοθεία στις εκλογές.

Ο Τραμπ στο συλλαλητήριο επιτέθηκε επίσης σε ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την στάση του, για δειλία και αχαριστία  και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι ο νικητής.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ “το βιολί του” | Συνεχίζει να διαμηνύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές και συνεχίζει τις καταγγελίες για νοθεία – VIDEO

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter αναφέρει: “Ξέρω ότι μας έκλεψαν τις εκλογές, σας αγαπάμε, αλλά πρέπει να πάτε σπίτι σας τώρα.”

O εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε :

“Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος για όσα συμβαίνουν στο Έθνος μας. Έχουμε φτάσει σε μία σκοτεινή περίοδο για τη Δημοκρατία μας. Η δουλειά των επόμενων τεσσάρων χρόνων πρέπει να είναι η ανάσταση της δημοκρατίας με σεβασμό στο κράτος δικαίου. ο ρόλος της πολιτικής είναι να λύνουμε προβλήματα και όχι να φτάνουμε σε σκηνές χάους. Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη και απαιτεί ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της δικής τους ισχύος”

Εκρηκτικοί μηχανισμοί

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί – Ένας στο Καπιτώλιο και ένας στα γραφεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Επέμβαση Εθνοφρουράς

Πέραν των ανδρών του FBI που έχουν μεταβεί στο Καπιτώλιο η Εθνοφρουρά αναμένεται να εμφανιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας για να βοηθήσει την αστυνομία στην επιβολή της τάξης κατά το curfew το οποίο θα διαρκέσει 12 ώρες, από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα μέχρι και τις 6 το πρωί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνολική δύναμη της εθνοφρουράς, την οποία ζήτησε ο Δημοκρατικός Δήμαρχος της Ουάσιγκτον Muriel Bowser, είναι περίπου 12000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων ανδρών από την Βιρτζίνια).

Πάντως δεν αποκλείεται το Κογκρέσο να συνεχίσει την συνεδρίαση του για επικύρωση των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Παρακολουθήστε εδώ τις εξελίξεις ζωντανά:

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, cbs news, defenceredefined.com.cy

 

Διαβάστε επίσης: 

Αμερικανικές εκλογές | Σκηνικό “πολέμου” στις ΗΠΑ – Στους δρόμους ο στρατός εν όψει των αποτελεσμάτων – Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This