Φωτιά στην Πεντέλη | 485 πυροσβέστες, 120 οχήματα και ομάδες “Δευκαλίων” στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα
Defence Redefined
Published on 20/07/2022 at 14:25

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη το απόγευμα της Τρίτης (19/07) μαίνεται με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. 

Το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος όπου τονίστηκε πως οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας ενισχύονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει δύο ομάδες “Δευκαλίων” από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών, καθώς και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. 

Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων, αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων. Επίσης, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού 30 άτομα, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας άλλα 30 άτομα.

Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ | 540 αισθητήρες και κάμερες σε 135 πυλώνες που θα προειδοποιούν για πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ δεν έχει δεχθεί καμία κλήση για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

“Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής”, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε επίσης: Drone του Ινστιτούτου Κύπρου απέτρεψε πυρκαγιά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This