ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“Φιλοκτήτης” | Η λύση της Nexter για το Πεζικό του μέλλοντος
Defence Redefined
Published on 26/10/2021 at 17:15

Η Nexter παρουσίασε το σύστημα μάχης πεζικού VBCI “Philoctetes” για πρώτη φορά στην έκθεση DEFEA 2021, στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με την Nexter, το θηριώδες οχτάτροχο (8Χ8) τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ/Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie – VBCI) πληροί τις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, την προστασία, τη σπονδυλωτότητα και την ισχύ πυρός. Το όνομα “Philoctetes”, που επέλεξε η Nexter, είναι μια αναφορά στον μυθολογικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, απεικονίζοντας τον ελληνικό προσανατολισμό του συστήματος.

Το σχέδιο του “Φιλοκτήτη”

Η έκδοση του εν λόγω ΤΟΜΑ έχει βάρος μάχης 26 τόνους και δύναται να φιλοξενήσει τον χειριστή του πύργου, τον οδηγό, μια ομάδα μάχης οκτώ οπλιτών και τον αρχηγό πληρώματος. Η οκταμελής ομάδα μπορεί να επιβιβαστεί ή να επιβιβαστεί γρήγορα από την ηλεκτροκίνητη ράμπα στο πίσω μέρος του οχήματος.

Το όχημα δύναται να επιχειρεί σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης συνοδεύοντας τα κύρια άρματα μάχης. H θωράκιση του δύναται να αντιμετωπίσει μια σειρά απειλών, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από βλήματα πυροβολικού 155 χιλ και μικρού-μεσαίου διαμετρήματος (π.χ όλμων). Το συγκολλημένο κύτος από χάλυβα και κράμα αλουμινίου είναι εξοπλισμένο με χιτώνια και πρόσθετη πλάκα θωράκισης τιτανίου για προστασία από αντιαρματικά όπλα, ενώ το δάπεδο της δομής του κιβωτίου ταχυτήτων και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης έχουν προστασία από εκρήξεις ναρκών.

Διαβάστε επίσης: ΤΟΜΠ “Λεωνίδας” | H μετατροπή του σε TOMA με πρόταση από την EODH

Οπλικά συστήματα του “Φιλοκτήτη”

Το υπόψη όχημα είναι εξοπλισμένο με πυργίσκο Nexter Dragar (χρήση από ένα άτομο), οπλισμένο με πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας 25 χιλ, προδιαγραφών NATO, τύπου 25 M811 με 150 φυσίγγια στον πυργίσκο και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλ. Το πυροβόλο έχει ηλεκτρικό κινητήρα 24V και δυνατότητα επανοτροφοδοσίας.

Το πυροβόλο δύναται να βάλλει σε λειτουργία βολής κατά βολής, ριπών τριών βολίδων, δέκα βολίδων και ελεύθερης ριπής με ταχυβολία που ανέρχεται σε 400 βλήματα/λεπτό. Το όχημα είναι επίσης εξοπλισμένο με το υπέρυθρο σύστημα δολωμάτων (decoy) LIRE και εκτοξευτές καπνογόνων.

Στην ελληνική διαμόρφωση, το όχημα ήταν εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 40 χιλ της CTA και εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (MMP) από την MBDA.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

Ο Κινητήρας του “Φιλοκτήτη”

Ο κινητήρας 550 ίππων με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι τοποθετημένος μπροστά δεξιά του οχήματος. Η μετάδοση κίνησης γίνεται με τέσσερις κεντρικούς άξονες που προστατεύονται από θωρακισμένα περιβλήματα. Τα καυσαέρια φιλτράρονται για να μειωθεί το θερμικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες άνω των 100 χλμ/ώρα σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και έχει αυτονομία 750 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι αερομεταφερόμενο και με αεροσκάφος Airbus A400M.

Το όχημα έχει επιδείξει ευελιξία σε ανώμαλο έδαφος με από εμπόδια όπως κλίση 60° προς τα εμπρός, 30° πλάγια κλίση, τάφρο 2 μέτρων και σκαλοπάτια 0,7 μέτρων. Το όχημα μπορεί να οδηγηθεί με επτά τροχούς εάν ένας τροχός για παράδειγμα χαθεί από έκρηξη νάρκης. Η διάβαση βαθέων υδάτων (fording) είναι δυνατή σε βάθος μεταξύ 1,2 μέτρων και 1,5 μέτρων. 

Το όχημα στις 20 Ιουλίου πραγματοποίησε παρουσίαση και στατική επίδειξη, σε επιτελείς του ΓΕΣ στο στρατόπεδο “Επχου Γεώργιου Μελίδη”.

Διαβάστε επίσης: EODH | Μετά τις δοκιμές στην Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τον “Οπλίτη” στην Κύπρο – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This