ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπτχος ε.α Γαβριήλ Δημητρίου | “Στο παρελθόν, έγιναν αποκαλύψεις F-35 από την κυπριακή αεράμυνα”

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 17/11/2020 at 17:11

Δέουσας σημασίας, τόσο για την κυπριακή αεράμυνα όσο και για την ισραηλινή αεροπορία, είναι η άσκηση “ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ” που διεξάγεται το διήμερο 17 με 19 Νοεμβρίου. 

Με αφορμή την άσκηση, στην οποία συμμετέχουν τα 5ης γενιάς STEALTH αεροσκάφη F-35 της ισραηλινής αεροπορίας, η DEFENCE ReDEFiNED, επικοινώνησε με τον τέως Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, Υποπτέραρχο Ε.Α Γαβριήλ Δημητρίου για να μας μιλήσει για την σημασία της άσκησης, αλλά και τις “επιτυχίες” της κυπριακής αεράμυνας σε προηγούμενες ασκήσεις του είδους. 

Διαβάστε επίσης: “ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ” | Ξεκινά σήμερα η αεροπορική άσκηση με την συμμετοχή της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας

Ο κ. Δημητρίου, μας ανέφερε ότι τα κυπριακά ραντάρ, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Όσον αφορά την “αναμέτρηση” των κυπριακών ραντάρ, με STEALTH αεροσκάφη, ο Διοικητής της Αεροπορίας μας εξήγησε ότι μπορούν να εντοπιστούν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή σε συγκεκριμένες φάσεις των ελιγμών στις οποίες το αεροσκάφος μπορεί να δίνει μεγάλη μάζα. “Η τεχνολογία STEALTH δεν είναι εντελώς αόρατη, απλώς μειώνει την ανακλαστική επιφάνεια ραντάρ του αεροσκάφους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με το σχήμα, την βαφή αλλά και τους ελιγμούς του αεροσκάφους. Δεν είναι αόρατα τα STEALTH και αυτό αποδείχθηκε, είναι μειωμένης ανακλαστικής επιφάνειας ραντάρ (Radar Cross-Section)”.

Ο  κ. Δημητρίου μας ανέφερε επίσης, ότι σε προηγούμενες ασκήσεις, έγιναν και αποκαλύψεις F-35 από την κυπριακή αεράμυνα. Αυτές οι ασκήσεις, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου είναι ωφέλιμες, διότι υπάρχει αμοιβαία συμμετοχή. “Είναι αμοιβαία η εξυπηρέτηση και αυτό είχα μεταφέρει στον Αρχηγό της αεροπορίας του Ισραήλ. Δηλαδή αυτοί εκπαιδεύονται έξω από τον περιορισμένο χώρο του Ισραήλ, αποκτώντας στρατηγικό βάθος, σε περιβάλλον που προσομοιάζει το εχθρικό τους περιβάλλον (Συρία, Λίβανος) και συνεκπαιδεύνται με ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα.”

Διαβάστε επίσης: “Blue Wings 2020” | H Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ γράφει ιστορία σε Γερμανικό έδαφος – VIDEO

Όσον αφορά τα οφέλη που αποκομίζει η κυπριακή αεροπορία από την άσκηση και συγκεκριμένα η αεράμυνα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Δημητρίου μας εξήγησε ότι “εκπαιδευόμαστε με μαχητικά αεροσκάφη τα οποία δεν έχουμε πολύ συχνά, μετά την κατάργηση των ασκήσεων “ΤΟΞΟΤΗΣ – ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ”, με την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα. Δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα για πολύ καιρό. Όταν αρχίσαμε τις ασκήσεις “ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ”, με το Ισραήλ οι χειριστές των αντιαεροπορικών μας όπλων απέκτησαν εμπειρία, αυτό είναι το κέρδος. Για να έχεις όμως στρατιωτικό-πολιτικό κέρδος, πρέπει να έχεις και εσύ αντίστοιχη αεροπορία”.

Διαβάστε επίσης: Αεροναυτική Άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ” | Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην θάλασσα και στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου  – Φωτογραφίες & VIDEO

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημητρίου μας ξεκαθάρισε ότι, αυτές οι ασκήσεις δεν είναι στρατιωτικές συμμαχίες. “Δεν γίνεται να περιμένουμε ότι η ισραηλινή αεροπορία ή τα γαλλικά Rafale θα προστρέξουν όταν εμείς έχουμε πρόβλημα. Οι κοινές ασκήσεις προσδίδουν τακτικό όφελος, όμως δεν προσδίδουν στρατηγικό όφελος. Αν είχαμε την δική μας αεροπορία (σ.σ μαχητικά αεροσκάφη) θα μπορούσαμε να ασκούμε πολιτική παρουσίας και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και όχι να περιμένουμε από άλλους”. 

Σχετικά με το επιχειρησιακό επίπεδο των αντιαεροπορικών μέσων της Εθνικής Φρουράς, κυρίως των TOR M1 και ΒUK M1-2 και τις πληροφορίες ότι αυτά τα μέσα “έπληξαν” εικονικά σε προηγούμενες ασκήσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία ισραηλινά μαχητικά ο κ. Δημητρίου τις επιβεβαίωσε λέγοντας ότι αυτό συνέβει πριν χρησιμοποιηθούν τα STEALTH αεροσκάφη. “Έίχαμε αρκετές εμπλοκές, επιτυχής εμπλοκές και εννοώ εμπλοκές με εικονική κατάρριψη. Στο κέντρο ελέγχου των συστημάτων έγιναν “KILLS” ας το πούμε πιο απλά.” 

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Κληθείς να απαντήσει, εάν γνωρίζει κατά πόσο η Διοίκηση Αεροπορίας της Ε.Φ  έχει πάρει διδάγματα από την σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και την χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs) κατά των δυνάμεων της Αρμενίας, ο κ. Δημητρίου, σχολίασε ότι  “έχουν παρθεί διδάγματα εκτιμώ χωρίς να γνωρίζω επακριβώς, γύρω από την δράση των UCAVs και γίνονται κάποιες σκέψεις για εξοπλισμούς”. 

“Η δική μου άποψη, για το θέμα της αμυντικής θωράκισης, είναι ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου διαχρονικά, με πολύ μικρές αμυδρές ηλιαχτίδες φωτός, δεν επιθυμούσαν την αμυντική θωράκιση της Κύπρου και δεν επένδυσαν στον πυλώνα “άμυνα και ασφάλεια”, είπε κλείνοντας ο Υποπτέραρχος.

Διαβάστε επίσης: Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This