ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπουργός Άμυνας στο Alarabiya | Η συνεργασία Κύπρου με τα ΗΑΕ, η άσκηση “Μέδουσα” και τα Βαρώσια
Defence Redefined
Published on 02/12/2020 at 14:24

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Alarabiya, παραχώρησε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, συζητόντας θέματα όπως η πολυεθνική άσκηση “Μέδουσα” και το μήνυμα που στέλνουν μέσω αυτής, η Κύπρος η Ελλάδα και η Αίγυπτος, την διμερής συνεργασία της Κύπρου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον αγωγό EAST MED, τις τουρκικές προκλήσεις και το ζήτημα των Βαρωσίων. 

Για την άσκηση “Μέδουσα”, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι: “η άσκηση ξεκίνησε το 2017 ως αποτέλεσμα της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική Άσκηση, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλης κλίμακας, κοινή άσκηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ναυτικών και αεροπορικών πόρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημιουργία διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας για την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Διαβάστε επίσης:  “Μέδουσα¨ | Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με συμμετοχή Κύπρου

Για την συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, ο κ. Πετρίδης, είπε ότι: “το επίκεντρο της άσκησης ήταν η άσκηση με αιγυπτιακές και ελληνικές δυνάμεις. Φέτος, για πρώτη φορά, είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία συμμετέχουν σε αυτήν την άσκηση. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή τους και είμαστε σίγουροι ότι και οι δύο χώρες θα συμβάλουν πάρα πολύ στους στόχους της Άσκησης. Η ενεργός συμμετοχή των ΗΑΕ και της Γαλλίας στη “Μέδουσα”, είναι αμοιβαία επωφελής και αποτελεί πραγματική προστιθέμενη αξία στους επιχειρησιακούς στόχους της άσκησης. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες συνεργασίες και κοινές ασκήσεις με τα ΗΑΕ στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι: “Με την προσθήκη των ΗΑΕ και της Γαλλίας, η Άσκηση “Μέδουσα” καθίσταται ακόμη πιο σημαντικήγια τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. Χαιρετίζουμε θερμά τη συμμετοχή των ΗΑΕ, μιας χώρας που θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή, προωθώντας τις αξίες της συνεργασίας και της κατανόησης. Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και για άλλες χώρες εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και πολύ πρόσφατα το Ισραήλ”.

Σχετικά με το μήνυμα που δίνεται μέσω αυτών των ασκήσεων, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, απάντησε ότι: “Η άσκηση από κοινού, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορούμε να δείξουμε την προθυμία μας να εργαστούμε για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση απειλών και πράξεων πρόκλησης και επιθετικότητας”.

Όσον αφορά, την διμερή συνεργασία της Κύπρου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Πετρίδης, σχολίασε ότι: “η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου. Εξ ου και ο ρόλος μας ως γέφυρα μεταξύ του Κόλπου και της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός και βασικός για την εξωτερική και αμυντική πολιτική μας.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Άμυνας | Προτεραιότητα η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της επιτήρησης – Φωτογραφίες

Η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και τα δύο ναυτικά έθνη, επομένως έχουν κοινή κατανόηση σχετικά με το ρόλο μας για τη διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών οδών, του εμπορίου κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι, από το 2017, το DP World (Dubai Ports World) των ΗΑΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση και τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμένα μας στη Λεμεσό”.

Πρόσθεσε επίσης ότι: “Ζούμε σε μια εποχή που οι απειλές ήταν διακρατικές. Πρέπει να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων όπως τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, παράνομη διακίνηση όπλων κ.λπ”.

Σχετικά με τους τομείς συνεργασίας της Κύπρου με τα ΗΑΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι: “Πρόσφατα στην κοινή υπουργική επιτροπή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, οι δύο χώρες συμφώνησαν ένα ανανεωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η ναυτιλία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και φυσικά η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Πρόσφατα, πριν από μερικές εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις πολύ θετικές προοπτικές της αμυντικής μας συνεργασίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον ομόλογό μου, την Εξοχότητά του Mohammed Al Bawardi με τον οποίο είχαμε μια πολύ εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων.

Και οι δύο συμφωνήσαμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας και έχω απευθύνει μια πρόσκληση στην Εξοχότητά του για επίσκεψη στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον για συνέχιση των συζητήσεων. Θα επικεντρωθούμε στο έργο μας, τους επόμενους μήνες, στη δημιουργία σταθερών και ισχυρών εγκαταστάσεων για το μελλοντικό έργο και συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και για τη δημιουργία ενός δομημένου προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας”.

Αναφορικά με τις συμφωνίες Ισραήλ και ΗΑΕ, ο κ. Πετρίδης, είπε ότι: “Ο ενεργός ρόλος και η παρουσία των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών συμφωνιών Αβραάμ με το Ισραήλ, αποτελούν απόδειξη του σταθερού ενδιαφέροντος των ΗΑΕ για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ο απόηχος της συμφωνίας Ισραήλ – ΗΑΕ | VIDEO

Οι προοπτικές συνεργασίας τόσο σε διμερή όσο και σε τριμερή βάση είναι τεράστιες. Οι διάφορες μορφές τριμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες συμμετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως πρόσθετο στοιχείο για τη συνεργασία με τα ΗΑΕ”.

Σχετικά με τον αγωγό EAST MED και τους τριμερείς σχηματισμούς στους οποίους συμμετέχει η Κύπρος, ο Υπουργός, απάντησε ότι: “Ο EastMed πρέπει να θεωρηθεί ως υποσύστημα περιφερειακής ασφάλειας”. Ο Υπουργός εξήγησε ότι, οι χώρες που απαρτίζουν τον σχηματισμό του EAST MED, αντιμετωπίζουν από κοινού πολλές απειλές, από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή ασφάλεια, την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία όπλων. Σημείωσε επιπλέον ότι “έχουμε επίσης εχθρικές και επιθετικές ενέργειες από μια συγκεκριμένη χώρα προς τις υπόλοιπες χώρες μας”.

“Η συνεργασία και η διαβούλευση είναι το κλειδί για τη διαχείριση απειλών και προκλήσεων. Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει αντίστοιχες μορφές τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, από τα επίπεδα των αρχηγών των κρατών έως τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας” είπε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας, κατά την συνέντευξη του στο αραβικό δίκτυο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή, αναφέροντας ότι: “για την Κύπρο η κατάσταση είναι σαφής, όσον αφορά τις κλιμακούμενες εντάσεις με την Τουρκία. Σε μια εποχή που η Κύπρος με άλλες γειτονικές και φιλικές χώρες προσπαθεί να προωθήσει ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας διμερών και τριμερών εταιρικών σχέσεων, καθώς επίσης ενισχύει και αυξάνει τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Μεσογείου της ΕΕ, και με άλλα γειτονικά κράτη, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος στην περιοχή που επιλέγει τις προκλήσεις, την κλιμακωση, τις απειλές και την παραπληροφόρηση ως βάση για την εξωτερική της πολιτική.

“Ένα άλλο παράδειγμα συνεργασίας είναι η πρόσφατη υπογραφή του χάρτη του φόρουμ EastMed Gas, όπου έχει δημιουργηθεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας. Χαιρετίζουμε κάθε χώρα της περιοχής που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να συμμετάσχει στο Φόρουμ, καθώς αυτό το πλαίσιο συνεργασίας είναι περιεκτικό και ανοιχτό σε οποιοδήποτε κράτος με θετική ατζέντα. Δυστυχώς, η Τουρκία αποκλείεται από αυτήν, υιοθετώντας μια εντελώς άσχετη ρεβιζιονιστική προσέγγιση, επεκτατική συμπεριφορά και εξαιρετικά επιθετική ρητορική έναντι όσων αντιτίθενται στα παράνομα σχέδια της” ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης | Ελλάδα-ΗΑΕ διαμορφώνουν πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας στην άμυνα – VIDEO

Στις δηλώσεις του, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, κάλεσε την Τουρκία να να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου, να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των ακτών τους, ή να υποβάλει το ζήτημα στην Διεθνές δικαστήριο.

“Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους εκείνους που υιοθετούν κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο” ανέφερε.

Όσον αφορά το ζήτημα των Βαρωσίων και το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου από την Τουρκία και το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα, ο Υπουργός σχολίασε ότι: “η Τουρκία παραβίασε το status quo στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [550 (1984) και 789 (1992)].

“Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την παραλία μπροστά στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και δεν μπορούσε να είναι πιο προκλητικός. Ανεξάρτητα από όσα έχουν δηλώσει η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σκοπεύει να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, με τρόπο αντίθετο με αυτό που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, δηλαδή μεταφορά της διοίκησης της περιοχής στον ΟΗΕ“, επεσύμανε ο Υπουργός. 

Κλείνοντας την συνέντευξη του, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφέρθηκε στους στόχους της Τουρκίας σχολιάζοντας ότι: “στο ευρύτερο πλαίσιο, ήταν εξίσου σαφής ότι η Τουρκία στοχεύει στην επιβολή της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου, μέσω λύσης δύο κρατών. Αυτή η θέση έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με τη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που παρέχεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε μια λύση σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ που επιδιώκει η ΕΕ.”

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα στέλνει Patriot και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This