Υπουργείο Υγείας | Σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας
Defence Redefined
Published on 01/03/2023 at 11:00

Τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Sentinel, με σκοπό την επιδημιολογική επιτήρηση ιών του αναπνευστικού συστήματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ) στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του υφιστάμενου συστήματος επιτήρησης προχωρεί σε σημαντική αναβάθμιση στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων μέσω ψηφιοποιημένης διαδικασίας. 

Η όλη δαπάνη του έργου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρωταρχικός στόχος του δικτύου είναι η επιτήρηση των ιών του αναπνευστικού συστήματος (γρίπη, SARS-CoV-2, RSV) ώστε να καθίσταται εφικτή η μελέτη της εποχικότητας των ιών αυτών και παράλληλα να επιτυγχάνεται η ανίχνευση και έγκαιρη προειδοποίηση ενδεχόμενων επιδημικών εξάρσεων στη χώρα μας.

Επιπλέον, τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και για τη χάραξη μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης: ECDC | Ανησυχία για μολυσματικές ασθένειες στις σεισμόπληκτες Τουρκία και την Συρία

Κάθε χρόνο, ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός θετικών στη γρίπη βιολογικών δειγμάτων που προκύπτουν από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας, αποστέλλονται χωρίς προσωπικά στοιχεία στα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Γρίπη, με σκοπό την παραγωγή του εμβολίου της γρίπης για την επόμενη χρονιά, που θα συμπεριλαμβάνει παραλλαγές του ιού που επικράτησαν στη χώρα μας.

Στο δίκτυο θα συμμετέχουν εθελοντικά ως Ιατροί-Παρατηρητές, Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων και παιδιών από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Οι Ιατροί-Παρατηρητές θα δηλώνουν σε εβδομαδιαία βάση, μέσω του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΜΕΕ&ΕΛΝ σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον αριθμό των περιστατικών οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που διέγνωσαν. 

Επιπρόσθετα, οι Ιατροί-Παρατηρητές θα παραπέμπουν αριθμό ασθενών με συναφή συμπτωματολογία για δωρεάν εργαστηριακή εξέταση RT-PCR για τους ιούς γρίπης, SARS-CoV-2 και RSV.

Η δειγματοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ και η εργαστηριακή εξέταση θα διενεργείται στο Μικροβιολογικό εργαστηρίου του Γ. Ν. Λευκωσίας.

Τέλος το Υπουργείο ευχαριστεί τους Προσωπικούς Ιατρούς για την προθυμία και τη συνεργασία τους να συμμετέχουν στο δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Αντιτρομοκρατική άσκηση “COBRA 2023” – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This