Υπουργείο Εξωτερικών | Διάβημα στο NATO λόγω της απαράδεκτης ανάρτησης για την “Ημέρα Νίκης” της Τουρκία – Τουρκικές “αποδείξεις” στο NATO για τους S-300
Defence Redefined
Published on 31/08/2022 at 14:15

Η ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του NATO που συγχαίρει την Τουρκία για την λεγόμενη “Ημέρα Νίκης” επί των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων το 1922, προκάλεσε την αντίδραση και την δυσαρέσκεια της Αθήνας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά.

Ειδικότερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:  “Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NATO προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη”.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει λέγοντας πως: “Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο NATO θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων”.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Τουρκία | Ελληνοτουρκικά “τετ-α-τετ” σε Βρυξέλλες και Αχρίδα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία θα καταθέσει σύντομα πληροφορίες και πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα από τα ραντάρ των μαχητικών της, στα οποία, όπως ισχυρίζονται, καταγράφονται στοιχεία που αποδεικνύουν το “λοκάρισμα” των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300 στα τουρκικά F-16 στις 23 Αυγούστου 2022.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων “λόκαρε” τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πετούσαν σε υψόμετρο 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου. 

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το “κλείδωμα” των S-300 αποτυπώνεται στις εικόνες ραντάρ των μαχητικών, οι οποίες θα αποσταλούν στο NATO, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ – “Καρφιά” για την Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This