MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημητρίου Γαβριήλ | Eφ’όλης της ύλης συζήτηση για τα εξοπλιστικά της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο – VIDEO
Defence Redefined
Published on 25/11/2021 at 19:57

Στο πέμπτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED καλεσμένος ήταν ο Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημητρίου Γαβριήλ. Η συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη, Νάσο Κολοβό, και τον κ. Δημητρίου, επικεντρώθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση τις εξελίξεις στο υποσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υποπτέραρχος ε.α Γαβριήλ Δημητρίου κατά την 40χρονη πορεία του στις τάξεις της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις ευθύνης όντας η ζωντανή ιστορία αυτής. 

Διεθνείς εξελίξεις

Αρχή με στο Podcast είχαμε όπως πάντα με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Δημητρίου, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις και για το αν εκτιμά ως πιθανή μία νέα κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (ειδικά μετά τις εξαγγελίες της Ελλάδος για αγορά των 24 υπερσύγχρονων Rafale F3R), απάντησε πως η Τουρκία ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που αποβλέπει σε μία Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή θα συνεχίσει τις προκλήσεις σε τόπο και χρόνο που αυτή επιθυμεί έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Επομένως, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμες από κοινού να απαντήσουν στις προκλήσεις αναλόγως.

Ο κ. Δημητρίου επίσης σχολίασε ότι έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι θεσμοί και οι διεθνείς οργανισμοί αδυνατούν να δώσουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα ασφαλείας. Άρα, εφόσον η διπλωματική προσπάθεια του ελληνισμού δεν βρίσκει ανταπόκριση σε πολυμερή fora, η Κύπρος θα πρέπει να αναμένει στήριξη από την Ελλάδα κυρίως με αερο-ναυτικές δυνάμεις, ενώ θα πρέπει και η ίδια να μπορεί να δράσει τοπικά και χρονικά.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Mόνο αποδεκτό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

Εξοπλιστικά Ελλάδας – Κύπρου

Στο κεντρικό θέμα του Podcast ο κ. Δημητρίου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος και Κύπρου. Αρχικά για την Ελλάδα τόνισε ότι η αγορά των Rafale και ο εκσυγχρονισμός των F-16  σε επίπεδο “Viper” ανατρέπει το ισοζύγιο της ισχύος στον αέρα, ενώ τα Rafale συγκεκριμένα έχουν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω δυνατοτήτων που τα κάνουν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος (όπως π.χ. “stand-off” κρούση). 

Σχετικά με τις φρεγάτες Belharra, ο ίδιος προσέθεσε ότι όντως οι νέες ελληνικές φρεγάτες έχουν εξαιρετικές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (εξαίροντας τις δυνατότητες του πυραύλου επιφανείας – αέρος ASTER-30).  Ο Υποπτέραρχος ε.α έθιξε ωστόσο την αναλγησία σε ότι αφορά το ζήτημα προμήθειας παρόμοιων μέσων αεράμυνας από την ίδια την Κύπρο εκτιμώντας πως είναι στις δυνατότητες της.

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Στη συνέχεια, ο κ. Δημητρίου ως εκ των πρώτων Αξιωματικών που εκπαιδεύτηκε στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 PMU-1 (το οποίο δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στην Κύπρο), αλλά και στο αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK M1-2, ερωτήθηκε εάν είναι σε θέση τα συστήματα αυτά σε συνδυασμό και με τα λοιπά μέσα Αεράμυνας της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής (τα περιφερόμενα πυρομαχικά με μικρό μέγεθος, βαλλιστικοί πύραυλοι, και φυσικά τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – UAVs) πέραν των “παραδοσιακών” απειλών (μαχητικά).

Πέραν τούτων ρωτήθηκε εάν πρέπει η Εθνική Φρουρά να προχωρήσει σε αγορά νέων (πέραν των Mistral-3 Manpads) ή και σε αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων όπως π.χ το σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ”, με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων απειλών.

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Ο κ. Δημητρίου σχολίασε πως το αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK M1-2 είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Αεράμυνα της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόλα αυτά τα συστήματα εν συνόλω, αν και συντηρούνται και σε μερικό βαθμό δύνανται να αντιμετωπίσουν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, είναι πεπαλαιωμένα και ως προς την τεχνολογία και ως προς την συντήρηση, ενώ δύσκολα μπορούν να αναβαθμιστούν λόγω πολιτικών συγκυριών.

Επομένως, η Κυπριακή Δημοκρατία είτε πρέπει να βρει φόρμουλα για αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ή πρεπει να προχωρήσει σε αγορά νέων κοιτώντας προς Γαλλία και Ισραήλ, αγορές που εξειδικεύονται στις νέες απειλές.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δημητρίου, ερωτηθείς το πώς σχολιάζει την κίνηση της Εθνικής Φρουράς να προμηθευτεί νέα ελικόπτερα με ταυτόχρονη πώληση των ρωσικών Mil-Mi 35P, είπε ότι είναι υποχρεωμένη η Εθνική Φρουρά να προμηθευτεί νέα ελικόπτερα που θα δύνανται να συνεισφέρουν περισσότερα στην αντιαρματική κρούση, αφού σε αντίθεση με τα φορητά αντιαρματικά όπλα που διαθέτει, τα ελικόπτερα δύνανται να φτάσουν ταχύτερα στον τόπο και στο χρόνο που χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ο καλεσμένος του Podcast επιβεβαίωσε ότι το σχετικό άρθρο της DEFENCE ReDEFiNED σε συνεργασία με το Άμυνα και Γεωστρατηγική για τους πιθανούς αντικαταστάτες των ρωσικών Mil-Mi 35P είναι “κοντά” στις δυνητικές επιλογές. Ακόμα, τόνισε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του τα ελικόπτερα δεν θα μεταπωληθούν, αν πρώτα δεν αντικατασταθούν.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Υποπτέραρχου στο γεγονός ότι έγινε σκέψη στο παρελθόν στα πλαίσια του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου να αγοράσει η Κύπρος εναέριο τάνκερ για χρήση του από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κάτι προφανώς το οποίο δεν υλοποιήθηκε. (σχετικό απόσπασμα στο 1:03:00).

Κλείνοντας, ο κ.Δημητρίου μίλησε για το προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας, το οποίο, κατα τον ίδιο, είναι τρομερής ποιότητας, αφου πρόκειται για άτομα  που πρώτευσαν στις Παγκύπριες εξετάσεις και αρίστευσαν στις σχολές τους, ενώ μερικοί πέτυχαν να γίνουν και Αρχηγοί. Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου έστειλε το δικό του μήνυμα στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι λέγοντας τους να αγαπήσουν την αεροπορική ιδέα και να γίνουν υπηρέτες της, και να πιστεύουν σε ένα εθνικό μέλλον για την αεροπορία με πατριωτικά αισθήματα.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον podcast πιο κάτω: 

Διαβάστε επίσης: Ζερβάκης | Άμεση και αποτελεσματική η ενεργοποιηση του προσωπικού της Αεράμυνας – Φωτογραφίες

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This