ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΥΠΑ | Ικανοποίηση για το αερόστατο επιτήρησης συνόρων στην Αλεξανδρούπολη
Defence Redefined
Published on 11/10/2021 at 17:33

Συνεχίζονται, με πολύ μεγάλη επιτυχία, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες επιτήρησης συνόρων του Δέσμιου Αερόστατου (tethered aerostat), που βρίσκεται εγκατεστημένο στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος” (ΚΑΑΛΔ), όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αερόστατο τοποθετήθηκε στον ΚΑΑΛΔ στις αρχές Αυγούστου και αποτελεί μία καινοτόμα επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ειδικότερα των θαλάσσιων. 

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του αερόστατου έγινε κατόπιν υποστήριξης του διοικητή της ΥΠΑ, Γεωργίου Δριτσάκου, καθώς και πολύμηνης στενής συνεργασίας στελεχών του οργανισμού FRONTEX και του ΚΑΑΛΔ, ενώ για το λόγο αυτό εκδόθηκε σχετική αεροναυτική αγγελία διεθνούς διανομής (notam).

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Στην τελική ευθεία ο φράχτης – Το σύστημα Roborter

Το αερόστατο έχει θερμική και συμβατική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, transponder, φωτισμό ασφαλείας και χρησιμοποιεί πτητικό ήλιο. Βρίσκεται εγκατεστημένο σε χώρο δίπλα στην κύρια πίστας στάθμευσης αεροσκαφών του αερολιμένα, σε προστατευμένη περιοχή. 

Για τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης έχει δημιουργηθεί στον ΚΑΑΛΔ ειδικό επιχειρησιακό κέντρο που επανδρώνεται από στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, της ΕΛΑΣ και των χειριστών της αναδόχου του έργου γαλλικής εταιρείας.

Είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εγκαθίσταται δέσμιο αερόστατο εντός των ορίων ενός Διεθνούς Αερολιμένα, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό ημερήσιο φόρτο εναέριας στρατιωτικής και πολιτικής κυκλοφορίας.

Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολύ πετυχημένης επιχειρησιακής δραστηριότητας, τόσο σε όρους ασφάλειας πτήσεων, όσο και σε αποτελεσματικότητα επιτήρησης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Οργανισμό FRONTEX σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον ΚΑΑΛΔ στις 13 Οκτωβρίου 2021, με συμμετοχή υψηλού αριθμού φορέων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: HENSOLDT | Τα Zeppelin της FRONTEX με τους προηγμένους αισθητήρες στην Ελλάδα – Φωτογραφίες και VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This