Υεμένη | Το Ομάν σε ρόλο διαμεσολαβητή – Έτοιμοι για διαπραγμάτευση δηλώνουν οι Χούθι
Defence Redefined
Published on 11/04/2023 at 14:00

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έκαναν σαφές πως είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που μαίνεται από το 2014 κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων του Ομάν, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, και της Σαουδικής Αραβίας, που σχημάτισε στρατιωτική συμμαχία και επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μαχντί αλ Μάσατ, ο επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου της Ανσάρ Αλλάχ -των Χούθι- τάχθηκε υπέρ «δίκαιης και έντιμης ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης από το Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σκοπός είναι να ανανεωθεί η εκεχειρία που είχε αρχικά συμφωνηθεί πέρυσι και να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ριάντ είναι ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ο Μοχάμεντ αλ Τζαμπέρ, τον οποίο υποδέχθηκε προσωπικά ο κ. Μάσατ, σύμφωνα με το SABA και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι. Το τελευταίο μετέδωσε πλάνα με τους δυο άνδρες να ανταλλάσσουν χειραψία.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν σχολιάσει την αναγγελία των ανταρτών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Απειλούν ξανά οι Χούθι μετά την εκεχειρία – Κάλεσμα σε πετρελαϊκές να διακόψουν τις δραστηριότητες τους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This