Υεμένη | Απειλούν ξανά οι Χούθι μετά την εκεχειρία – Κάλεσμα σε πετρελαϊκές να διακόψουν τις δραστηριότητες τους
Defence Redefined
Published on 03/10/2022 at 16:30

Οι Χούθι (Ανσάρ Αλλάχ) απείλησαν ότι θα χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και κάλεσαν τις εμπλεκόμενες εταιρείες και στις δύο χώρες να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους και να αποχωρήσουν.

Η απειλή των Χούθι εκδόθηκε, μόλις λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας στην Υεμένη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και επρόκειτο να λήξει δύο μήνες αργότερα, στις 2 Ιουνίου. Ωστόσο, παρατάθηκε δύο φορές, πρώτα μέχρι τις 2 Αυγούστου και στη συνέχεια μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Ο στρατηγός Yahya al-Sari’, εκπρόσωπος των Χούθι, προειδοποίησε ότι η ομάδα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ την πρόσβαση στους πόρους τους, εάν συνεχίσουν να αρνούνται στον λαό της Υεμένης το δικαίωμα να επωφεληθεί από τους δικούς του πόρους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις (σ.σ της Υεμένης) δίνουν στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την ευκαιρία να διευθετήσουν το καθεστώς τους και να φύγουν όσο οι χώρες της αμερικανοσαουδικής επιθετικότητας δεν δεσμεύονται σε μια κατάπαυση του πυρός που δίνει στον λαό της Υεμένης το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τον πετρελαϊκό τους πλούτο προς όφελος του μισθού των κρατικών υπαλλήλων της Υεμένης», ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Twitter.

Μέχρι σήμερα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι σύμμαχοί του ελέγχουν όλα τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην Υεμένη και αρνούνται στην υπό την ηγεσία των Χούτι κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, Σαναά, οποιαδήποτε πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, Μαχντί αλ-Μασάτ, συζητούσε το θέμα των εσόδων από το πετρέλαιο της Υεμένης με το Υπουργείο Άμυνας που εδρεύει στη Σαναά και το Γενικό Επιτελείο. Αυτό δείχνει ότι οι Χούθι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις απειλές τους.

Οι Χούθι πιθανότατα θα κάνουν πράξει τις απειλές τους και θα επιτεθούν σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πολύ σύντομα. 

Διαβάστε επίσης: Επίθεση του Ιράν εναντίον Κούρδων στο Ιράκ – 13 νεκροί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This