ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ | Σκέψεις για ενίσχυση σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας και στρατού
Defence Redefined
Published on 08/12/2021 at 14:30

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή διακήρυξη των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μετά την τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ. 

Στην διακήρυξη αναφέρεται ρητώς πως υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού μας, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία.

Επιπλέον, όσο αφορά το Κυπριακό εκφράστηκε στήριξη σε μία λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, καταδικάστηκε η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός, η χρηματοδότηση μισθοφόρων και η διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και πυραύλων Κρουζ.

Ακόμα, έγινε αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε ότι αφορά την άσκηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη της περιοχής στις θαλάσσιες ζώνες τους. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη προώθησης συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, και άμεσης σύγκλησης Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Αναφορά έγινε επίσης και στον ρόλο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας “3+1”.

Έγινε ακόμα αναφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στην Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η Κύπρος επίοσης θα αναλάβει την προεδρία του East Med Gas Forum τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ | Aναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This