ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το χρονικό του “υβριδικού” πολέμου στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου

Defence Redefined
Published on 06/04/2020 at 15:31

Στα τέλη Φεβρουαρίου και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Συρία, η Τουρκία σε μια προκλητική ενέργεια, αποφάσισε να ωθήσει προς την Ελλάδα, “πρόσφυγες” οι οποίοι θα μπορούσαν εν συνεχεία να κατευθυνθούν σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός της Τουρκίας, ήταν ο εκβιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της να λάβει ενεργή υποστήριξη από τα Ευρωπαϊκά κράτη για το ζήτημα της Συριακής Επαρχίας Ιντλίμπ. 

Η άνομη ενέργεια της Τουρκίας, ξεκίνησε θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή την προπαγάνδα, τόσο προς την διεθνή κοινότητα όσο και προς την τουρκική κοινή γνώμη, την οποία ο Ερντογάν ήθελε να χειραγωγήσει, στρέφοντας την προσοχή της από το συριακό πρόβλημα, στο προσφυγικό. 

Τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) μαζί με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενθάρρυναν και κατεύθυναν τους μετανάστες κυρίως προς τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή Καστανιές του Έβρου.  Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και λεωφορεία, μετέφεραν αποδεδειγμένα χιλιάδες μετανάστες προς τον Έβρο.  Βλέποντας τον όγκο των μεταναστών να μεγαλώνει, στις 28 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων με σκοπό την αποτροπή της παράνομης εισόδου  στην χώρα.

Παρόμοια προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης διενεργήθηκε και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με την αποστολή αριθμού μεταναστών στην Λέσβο και στην Κω με το Λιμενικό Σώμα να αντιδρά δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις και να αναγκάζει στις πλείστες των περιπτώσεων την επιστροφή των βαρκών στα τουρκικά παράλια.

Πλιτικές παρεμβάσεις και υποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη, δεν ήταν αρκετές για να αναχαιτίσουν τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Ερντογάν.  Στις 29 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε την πρώτη της “μάχη” κατά των μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν εισβολή στο ελληνικό έδαφος.  Τα ελληνικά σώματα ασφαλείας, δεχόμενα πετροβολισμούς και προσπάθειες καταστροφής του φράχτη έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ την συλλογική προσπάθεια ενίσχυσαν στρατιωτικές δυνάμεις και η ευρωπαϊκή Frontex με 100 στελέχη. 

Η κατάσταση οξύνθηκε περισσότερο τις μέρες που ακολούθησαν.  Συγκεκριμένα, τα Ελλαδικά ΜΜΕ την 1η Μαρτίου, έκαναν λόγο για 10,000 απόπειρες εισόδου στην Ελληνική επικράτεια μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη συνοριακή γραμμή του Εβρου.  Πολυπληθείς ομάδες νεαρών ατόμων, προσπάθησαν επανειλημμένα να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το δάσος των Καστανέων, πετώντας πέτρες, δακρυγόνα, ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά, ενώ ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν τους Έλληνες αστυνομικούς.  Οι Ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν με επιτυχία να αποτρέψουν την είσοδο των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα αφού μέσα σε τρεις μέρες, από τις 3,000 των ατόμων που προσπάθησαν να εισβάλουν παράνομα, μόλις 130 τα κατάφεραν για να συλληφθούν αργότερα και να καταδικαστούν με αυστηρές ποινές. 

Από το όλο σκηνικό στον Έβρο, το οποίο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.  Το ευτύχημα είναι ότι σημειώθηκαν μεμενωμένα μη σοβαρά περιστατικά όπως αυτό στις 02 Μαρτίου, όπου ένας αστυνομικός, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου κατόπιν χτυπήματος στο πρόσωπο από πέτρα.  

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.  Χημικά προερχόμενα από τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, πετροπόλεμος και χιλιάδες απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος συνέθεταν το καθημερινό πλέον σκηνικό στον Έβρο. Αποκαλυπτικό βίντεο παρουσιάζει μέχρι και ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα τύπου HIZIR ATES, (το οποίο μάλιστα είχε αγοραστεί με κονδύλια της ΕΕ) να προσπαθεί να καταστρέψει ανεπιτυχώς τον φράχτη.  Οι Ελληνικές Αρχές καθόλη την διάρκεια των επεισοδίων χειρίστηκαν την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμη και ειδικές κατασκευές του Ελληνικού Στρατού όπως ο πρωτότυπος ανεμιστήρας και τα πυροσβεστικά άρματα “ΔΑΥΙΔ”.

 

 

Η Κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθώντας τις εξελίξεις απέστειλε στις 08 Μαρτίου Διμοιρία 21 μελών, της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), η οποία αφού ταξίδεψε με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, για να συνδράμει και να ενισχύσει τις ελληνικές δυνάμεις.  Η Κυπριακή δύναμη τοποθετήθηκε σε ευαίσθητα σημεία της ελληνικής συνοριογραμμής και εκτέλεσε τα καθήκοντα της στον μέγιστο βαθμό, αποκομίζοντας παράλληλα πολύτιμες εμπειρίες σε πεδίο επιχειρήσεων. 

Η Κυπριακή αποστολή των ανδρών της ΜΜΑΔ στον Έβρο

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, βρέθηκε επίσης, επίλεκτο τμήμα κομάντος της αντιτρομοκρατικής δύναμης EKO Cobra (Einsatzkommando Cobra) του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με το ειδικά διαμορφωμένο θωρακισμένο όχημα τύπου Survivor R.

Οι επόμενες μέρες, ήταν καθοριστικές για την ενίσχυση των Ελληνικών Δυνάμεων στον Έβρο.  Πέραν του τιτάνιου έργου που διεκπεραίωσε το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού με τις επισκευές και ενισχύσεις του φράχτη αλλά και κατασκευή επιπλέον αμυντικών έργων, 8 κατασχεμένα  στρατιωτικά οχήματα MRAP τα οποία προορίζονταν για την Λιβύη και κατασχέθηκαν το 2015, αποδώθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας. 

Στις 18 Μαρτίου, έγινε εκ νέου προσπάθεια αναζωπύρωσης της έντασης από τους μετανάστες.  Συγκεκριμένα καθοδηγούμενες και οργανωμένες ενέργειες παραβίασης των συνόρων της Ελλάδας, τόσο στην περιοχή των Καστανεών, όσο και σε διάφορα σημεία στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου από ομάδες μεταναστών πέραν των 100 ατόμων απετράπησαν από τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σώματα ασφαλείας. 

Το σχέδιο του Ερντογάν και ο υβριδικός πόλεμος που οργάνωσε κατά της Ελλάδος οδηγείται σε ναυάγιο.  Στις 20 Μαρτίου οι πρώτες πληροφορίες για αποχώρηση των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έρχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της περιοχής. 

Παρ’ όλα αυτά, σε μία ακόμα απέλπιδα προσπάθεια, οι μετανάστες επιχείρησαν εκ νέου προσπάθεια για είσοδο στην Ελλάδα στις 22 Μαρτίου.  Η ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την περιοχή ανέφερε ότι “επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο τελωνείο των Καστανιών. Από τις 11:30 το πρωί και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και το απόγευμα, οι ελληνικές δυνάμεις φρούρησης του συνοριακού φράχτη δέχτηκαν μεγάλο αριθμό χημικών, από τις τουρκικές Αρχές, ενώ απέτρεψαν και τις εκ νέου προσπάθειες εισόδου στη χώρα”.

Στις 27 Μαρτίου, 5,800 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε 9 νομούς της Τουρκίας αφού προηγήθηκε καταστροφή με πυρκαγιά το προηγούμενο βράδυ του πρόχειρου καταυλισμού που δημιουργήθηκε .  Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας, να απομακρύνει τους πρόσφυγες, εικάζεται πως έγινε από το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.  Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε την ίδια μέρα, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αποχώρηση των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σίγουρα δεν αφήνει πεδίο εφυσηχασμού, αφού με το πέρας της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η Τουρκία ενδεχομένως να θέσει σε εκ νέου εφαρμογή το σχέδιο της το οποίο απέτυχε τον Μάρτιο. 

Τα Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες και σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα εισβολής μεταναστών θα μπορούν να χειριστούν την κατάσταση με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτότυπος ανεμιστήρας προς απάντηση των τουρκικών δακρυγόνων – VIDEO

 
ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This