ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το ιρανικό πλοίο Saviz δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ με μαγνητικές νάρκες – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/04/2021 at 09:02

Το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz επλήγη από μαγνητικές νάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πληροφορίες που συγκέντρωσε δημοσιογράφος του.

“Το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz βρισκόταν σταθμευμένο στην Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία λίγα χρόνια για να υποστηρίζει Ιρανούς καταδρομείς που στέλνονται σε αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων (κατά επιθέσεων πειρατών)”, μετέδωσε το Tasnim. Δεν έχει υπάρξει άμεση επίσημη απάντηση του Ιράν για το περιστατικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, δήλωσαν πως οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν επίθεση στο ιρανικό πλοίο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε πρώτο την είδηση της επίθεσης κατά του ιρανικού πλοίου, επικαλούμενο πηγές που ανέφεραν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση στ` ανοικτά των ακτών της Ερυθραίας και ότι το πλοίο ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Εντούτοις, η Ουάσινγκτον ενημερώθηκε από το Τελ Αβίβ πως το Ισραήλ επιτέθηκε στο ιρανικό πλοίο “The Saviz”, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (06/04), σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των “New York Times” που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «New York Times» που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, οι Ισραηλινοί χαρακτήρισαν την επίθεση ως «αντίποινα για προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία».

Ο αξιωματούχος σημείωσε, επίσης, ότι το «Saviz» είχε υποστεί ζημιά και πρόσθεσε ότι η επίθεση είναι πιθανόν να καθυστέρησε επειδή κοντά στο σημείο βρισκόταν το αμερικανικό πλοίο «Dwight Eisenhower».

Διαβάστε επίσης: Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για μια έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας

Εντούτοις, τη στιγμή της επίθεσης το αμερικανικό πλοίο ήταν «περίπου 200 μίλια μακριά», σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Μέχρι στιγμής, τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ δεν έχουν κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για το περιστατικό.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας ιρανικός πύραυλος φέρεται να χτύπησε ένα ισραηλινό πλοίο μεταξύ Ινδίας και Ομάν. Τον Φεβρουάριο, το Ιράν φέρεται να επιτέθηκε στο ισραηλινό φορτηγό πλοίο MV Helios Ray, το οποίο υπέστη ζημιά από έκρηξη στον Κόλπο του Ομάν.

Επιπλέον, τον Μάρτιο, δεκάδες ιρανικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από το Ισραήλ σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης, ότι δεκάδες ιρανικά πετρελαιοφόρα που κατευθύνονταν προς τη Συρία είχαν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ.

Επιπλέον, την Τρίτη, η TankerTrackers.com, μια διαδικτυακή υπηρεσία που παρακολουθεί και αναφέρει αποστολές αποθήκευσης αργού πετρελαίου, ανέφερε ότι τέσσερα ιρανικά πετρελαιοφόρα ήταν στο πέρασμα της διώρυγας του Σουέζ με προορισμό την Συρία, μεταφέροντας συνολικά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και σπάζοντας έτσι, το εμπορικό εμπάργκο των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό της Τρίτης, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters. Μετά από ερώτημα στο Jerusalem Post, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι δεν ανταποκρίνονται σε ξένες αναφορές.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του από τις ιρανικές απειλές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

“Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το επικίνδυνο πυρηνικό σχέδιο, επειδή ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή και πολύ μεγάλη απειλή για την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου”, δήλωσε ο Νετανιάχου. «Πρέπει να δράσουμε ενάντια στο φανατικό καθεστώς στο Ιράν που απειλεί να μας σβήσει από τη γη… Θα ξέρουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας από εκείνους που επιδιώκουν να μας σκοτώσουν».

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Βομβαρδισμός ισραηλινού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα – Φωτογραφίες

Πηγή: ΚΥΠΕ / Jerusalem Post / Sputnik

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This