ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το ατύχημα στο Ακρωτήρι φέρνει στο φως τα προβλήματα του προγράμματος των MEA Watchkeeper – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/12/2020 at 11:49

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Observer, ένα βρετανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης που διεξήχθη στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρόκειται για ΜΕΑ τύπου Thales Watchkeeper WK450 το οποίο αγοράστηκε από τον βρετανικό στρατό για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες επιτήρησης και αναγνώρισης και χρησιμοποιείται από τη βρετανική συνοριακή δύναμη για να περιπολεί τις ροές μεταναστών στα πλαίσια της επιχείρησης Devran.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού στη βάση του Ακρωτηρίου σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι: «Επιβεβαιώνουμε ότι στις 14 Οκτωβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης υπήρξε ένα περιστατικό με τη συμμετοχή ενός ΜΕΑ Watchkeeper  στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια ζημιά στο αεροσκάφος.

ΜΕΑ Watchkeeper  στο Ακρωτήρι

“Μια πλήρης έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή.”

Κανένας από το προσωπικό των βάσεων δεν τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος και ο στρατός, ο οποίος έχει την ευθύνη για το ΜΕΑ, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον μη κυβερνητικό οργανισμό, Drone Wars UK, το πρόγραμμα των ΜΕΑ Watchkeeper ύψους 1 δισεκατομμυρίου στερλίνων αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών με Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου – Φωτογραφίες

Η έκθεση της ομάδας Drone Wars UK, αναφέρει ότι, μεταξύ 2014 και 2018 σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε καταγεγραμμένα ατυχήματα και υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι το drone δεν μπορεί να πετάξει σε κακές καιρικές συνθήκες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποίησε μόνο έξι εξορμήσεις προς υποστήριξη της Συνοριακής Δύναμης, συνολικά 23 ώρες και 54 λεπτά στον αέρα.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι η πολυδιαφημιζόμενη επιχείρηση για τη χρήση ΜΕΑ Watchkeeper για την παρακολούθηση προσφυγικών ροών έχει μικρή πρακτική αξία, αλλά χρησιμεύει ούτως ώστε να βοηθήσει την εξοικείωση του κοινού με τη χρήση drone σε εγχώριο πλαίσιο. 

Παρά την έντονη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την βρετανική κυβέρνηση για την «Επιχείρηση Devran», η μελέτη της ομάδας Drone Wars UK, αποκαλύπτει ότι το drone είχε μικρό αντίκτυπο και έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην υποστήριξη της βρετανικής συνοριακής δύναμης. Τα ΜΕΑ πετούσαν κατά μέσο όρο, μόνο μία φορά, κάθε δεύτερη μέρα στον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, με τον συνολικό χρόνο πτήσης τους να συρρικνώνεται λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες τον δεύτερο μήνα. Λόγω ζητημάτων ασφάλειας, τους επιτρέπεται να πετούν μόνο σε ορισμένες περιοχές που καλύπτονται από προσωρινούς περιορισμούς του εναέριου χώρου και θα μπορούσαν να πετάξουν μόνο σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Βρετανική Αεροπορία | Εξορμήσεις από το Ακρωτήρι εναντίων τζιχαντιστών με τα Typhoons

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This