ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΑΚΕΛ είπε όχι στην αποστολή αγήματος της Ε.Φ στην Ελλάδα για την 25η Μαρτίου

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 26/03/2021 at 10:35

Σημαντικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, στην ραδιοφωνική εκπομπή “Πρώτη Εκπομπή” στο “ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ”, ενωπίων του Λάζαρου Μαύρου και του Μάριου Πούλλαδου. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, ο ίδιος κατέθεσε πρόταση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για συμμετοχή κυπριακού αγήματος, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 182.

Διαβάστε επίσης: Λευκωσία | Πορεία μνήμης και τιμής των αγώνων του Έθνους και Αφύπνισης του Κυπριακού Ελληνισμού

Όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, «με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ενώ από τους υπόλοιπους δεν υπήρξε οποιαδήποτε τοποθέτηση ή υποστήριξη».  Πρόσθεσε ότι η διαφωνία του κ. Κυπριανού ήταν ότι «είμαστε ξεχωριστό κράτος».

Συνεχίζοντας στην τοποθέτηση του, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «από την πλευρά τη δική μας θεωρούσαμε ότι αυτό είναι αναγκαίο, γιατί πέρα απ όσα είπα για το 1821, θεωρώ ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή της Κύπρου αλλά κυρίως κάποια αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα ειδικά αυτές τις εποχές είναι επιβεβλημένη και αναγκαία».

Ερωτηθείς, για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι «δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος προχώρησε σε οποιοσδήποτε επαφές, αλλά από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι οποιασδήποτε ενέργειες δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την πρόταση».

Διαβάστε επίσης: Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2021 | Φωτογραφίες και βίντεο

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους και ανέφερε σχετικά με τις αναφορές του κ. Σιζόπουλου, ότι: «Συνηγορήσαμε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον κ.Σιζόπουλο, αλλά είναι λάθος που λέει ότι οι άλλοι δεν είπαν τίποτα, τόσο η ομιλούσα όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ είχαν συνηγορήσει υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής της Κύπρου στην παρέλαση. Είχα πει μια παλαιότερη πρόταση μου για συμμετοχή σώματος ενόπλων βρακοφόρων που θα είναι και το αντίστοιχο ευζωνικό μας εδώ στην Κύπρο και θα τονίζει την κρατική μας υπόσταση και την Ελληνικότητα».

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «όντως δεν αντέδρασε καθόλου, λες και δεν ήθελε να ακούσει αυτή την πρόταση. Ο κύριος Αβέρωφ δεν είπε τίποτα, δεν τοποθετήθηκε στο θέμα. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι άλλη χώρα, είμαστε δύο κράτη και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και η συζήτηση έληξε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενστερνίστηκε την πρόταση του κ. Κυπριανού».   

Δείτε εδώ την εκπομπή και τις τοποθετήσεις: 

Διαβάστε επίσης: «Ελληνική Επανάσταση»: Η Γεωστρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This