ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τούρκος ΥΠΑΜ | Η «αδιάλλακτη στάση» Ελλάδας και Κύπρου είναι εμπόδιο για λύση του Κυπριακού
Defence Redefined
Published on 11/12/2020 at 11:27

Το μοναδικό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού είναι η αδιάλλακτη, παράνομη και κακομαθημένη προσέγγιση της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Υποστήριξε ότι πλέον ο όρος “περίκλειστα Βαρώσια” δεν υπάρχει και πως το άνοιγμά τους συνάδει με το διεθνές δίκαιο. 

Σε ομιλία του στην επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και της πολιτικής λύσης. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να φυλακίσει στις ακτές της την Τουρκία η οποία έχει 870 χλμ ακτογραμμή στη Μεσόγειο. “Απαιτεί 40 χιλιάδες τ. χλμ θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που είναι μόλις 10 τ. χλμ. 

Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει με κοινή λογική

Η Ελλάδα, αντί να παράγει πολιτικές λύσεις σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα. Επιπλέον, κάποιοι φιλόδοξοι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνώντας τη δύναμη και το μπόι τους, θέλουν να παίξουν ρόλο, και, παρόλο που είναι προς ζημία του λαού τους, καταφεύγουν σε παράνομα μέσα όπως στην επιχείρηση Ειρήνη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (κατά της Τουρκίας)”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “η παράνομη επιβίβαση στο εμπορικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα στις 22 Νοεμβρίου 2020 αποκάλυψε τις αμφιλεγόμενες πτυχές αυτής της επιχείρησης που έχουμε τονίσει από την αρχή. Διατηρούμε όλα τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα και το ζήτημα το παρακολουθούμε από κοντά”. 

Ο Τούρκος Υπουργός και πρώην αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις από την αρχή για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς και τις επιπλέον πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Διαβάστε επίσης: Στόλτενμπεργκ | Είναι σημαντικό, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ συμμάχων να βρίσκουμε θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι το μοναδικό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού είναι η “αδιάλλακτη, παράνομη και κακομαθημένη προσέγγιση” της Ελλάδας και της “νοτίου Κύπρου” – κατά την έκφρασή του – στις συναντήσεις για το Κυπριακό από το 1968 και μετά.

“Μια δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο τ/κ λαός είναι συνιδιοκτήτης στο νησί. Προσκαλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, ειδικά την ΕΕ, και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη να σεβαστούν τα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας μας και των Κυπρίων αδελφών μας και αναμένουμε να συμπεριφέρονται λογικά και αντικειμενικά. Ο όρος ‘περίκλειστά’ Βαρώσια που χρησιμοποιούνταν από το 1974 πλέον δεν υπάρχει. Το άνοιγμα των Βαρωσίων συνάδει με το διεθνές δίκαιο, είναι νόμιμο και η πόλη ανήκει στην τδβκ. Η Τουρκία ανέκαθεν ως εγγυήτρια ήταν δίπλα στους Τ/κ. Η στάση μας σήμερα είναι η ίδια με εκείνη του 1974”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Το ΕΚ ζητά με ψήφισμά του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να επιβάλει σκληρές κυρώσεις» στην Τουρκία για τα Βαρώσια

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This