Τουρκικά ΜΜΕ | “Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος” – Τι απαντά η Αθήνα
Defence Redefined
Published on 26/06/2022 at 09:00

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ συνελήφθη για κατασκοπεία, δεν έχει σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για Έλληνα πολίτη ο οποίος ζει στην Τουρκία και τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί τους τελευταίους μήνες. Είχε, μάλιστα, υπάρξει σχετική ενημέρωση από ελληνικό προξενείο στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι ο συγκεκριμένος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.  

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, σημειώνουν, η πρεσβεία έχει επανειλημμένα και μετ’ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) συνέλαβαν τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία. Ύστερα από έρευνες της ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε, όπως υποστηρίζουν, ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Ισχυρίζονται επίσης ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν επίσης ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο | Ένοχοι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας – Αντίδραση της Τουρκίας

Για “τουρκική προβοκάτσια” κάνουν λόγο συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, καθώς οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως εκείνος δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν.

Οι άνθρωποι από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής. Όπως τονίζουν, ο φερόμενος ως συλληφθείς από τις τουρκικές Αρχές συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία.

Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.

Οι συγγενείς του, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών, τον εντόπισαν σήμερα για πρώτη φορά μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα. 

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας με το FBI για χάκερς που πουλούσαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This