Τουρκία | Υπογραφή για την προμήθεια μιας ακόμη πυροβολαρχίας S-400 ( ; )
Defence Redefined
Published on 16/08/2022 at 16:40

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας (ФСВТС), Ντμίτρι Σουγκάεφ, δήλωσε πως υπεγράφη συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια μιας ακόμη πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 κατά τη διάρκεια του διεθνούς Έκθεσης Άμυνας “Army-2022”, η οποία πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου στο εκθεσιακό κέντρο Patriot από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Ο ίδιος δήλωσε πως η δυσχερής φετινή πολιτική κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες παραμέτρους των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και συνεργαζόμενων χωρών. Παρόλα αυτά η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με την Τουρκία εξελίσσεται με βάση τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών σε βάση διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους.

Μάλιστα, η εν λόγω συμφωνία εμπεριέχει πρόβλεψη σχετικά με την εγχώρια παραγωγή κάποιων εξαρτημάτων τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS. 

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί πως η πρόβλεψη για δεύτερη παρτίδα S-400 υπήρχε από την αρχή της πρώτης τουρκικής παραγγελίας το 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω κυρίως των αμερικανικών πιέσεις. Η Τουρκία από τότε είχε δημόσια δηλώσει πως διεκδικεί και συμπαραγωγή των επόμενων S-400.

Συγκεκριμένα, ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες και ότι η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας συμπεριλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Επομένως, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες, επανέλαβε με έμφαση ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Συνάντηση στις ΗΠΑ για προμήθεια και αναβάθμιση των F-16

Πάντως, αυτές τις μέρες τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί την πώληση 40 μαχητικών F-16V όπως και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών αεροσκαφών του ίδιου τύπου και υπό το πρίσμα αυτό η υπόψη ρωσική ανακοίνωση δύναται να φέρει αρνητικά αποτελέσματα για την Τουρκία, ενώ μπορεί να επισύρει ακόμη νέες αμερικανικές κυρώσεις. 

Γενικά, ως προς το θέμα της αεράμυνας, η Τουρκία μέσω αξιωματούχων της έχει δηλώσει πως συζητά με τη Ρωσία για την παραγγελία μιας δεύτερης παρτίδας S-400, αλλά πως το θέμα είναι “προς εξέταση”. Παράλληλα, έχει πει πως δεν χρειάζονται ξένα όπλα, καθώς αναπτύσσει εγχώρια δικά της, όπως τα HISAR, SIPER και ταυτόχρονα διατείνει ότι συζητά με Μακρόν και Ντράγκι την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας SAMP/T. 

Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Δ (Οι επιλογές)

Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα στην Άγκυρα το 2017. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε έντονη αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία συνολικά. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Η Ουάσιγκτον, λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί στις πιέσεις και δεν ξεφορτώνεται τους S-400, προηγουμένως απέκλεισε την Άγκυρα από το αμερικανικό πρόγραμμα για την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 μεταξύ και άλλων κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη κατοχή των S-400 από την Τουρκία

Ακόμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την έναρξη της Έκθεσης “Army-2022” πως η Μόσχα εκτιμά τις σχέσεις της με χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική και είναι έτοιμη να προσφέρει σύγχρονα όπλα στους συμμάχους της δηλώνοντας τη βούλησή του να μοιραστεί την τεχνολογία με χώρες που έχουν την ίδια ιδεολογία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους από περίπου 70 χώρες σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, εξήρε το έργο της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, διαβεβαιώνοντας πως εξοπλίζει τον στρατό της χώρας του με σύγχρονα όπλα που σήμερα χρησιμοποιούνται για τη νίκη, ενώ τόνισε ακόμη πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως η κακή απόδοση των ρωσικών στρατευμάτων και του ρωσικού οπλισμού μπορεί να καταστήσει τις εξαγωγές όπλων της λιγότερο ελκυστικές σε ενδεχόμενους αγοραστές, όπως η Ινδία, που εξαρτώνταν πολύ από τη ρωσική τεχνολογία στο παρελθόν.

Από τη δική της πλευρά, η ρωσική εταιρεία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport διαβεβαίωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Ως τα τέλη του 2023, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Αλεξάντερ Μιχέγεφ, η Ινδία θα παραλάβει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στο Νέο Δελχί και τη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ | Η Ινδία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την αγορά των S-400

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This