Τουρκία | Το New Altay με Νοτιοκορεάτικο σύστημα ισχύος στη διάθεση του Τουρκικού Στρατού για δοκιμές
Defence Redefined
Published on 25/03/2023 at 18:28

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Η πρώτη παρτίδα Κυρίων Αρμάτων Μάχης τουρκικής κατασκευής “New Altay” θα παραδοθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 23 Απριλίου 2023, σύμφωνα με την τουρκική αμυντική ιστοσελίδα Defence Turk.

Η ανάπτυξη της υπόψη πλατφόρμας ξεκίνησε για να καλύψει την ανάγκη του τουρκικού Στρατού για ένα προηγμένο και ικανό άρμα μάχης, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και των αμερικανικών αρμάτων μάχης M60 και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία BMC Defense, η οποία μεταξύ άλλων θα προμηθεύσει εξομοιωτές και υποσυστήματα, διοργάνωσε στις 22 Μαρτίου εκδήλωση ενημέρωσης τύπου και μέσων ενημέρωσης ενόψει της παράδοσης δύο νέων αρμάτων μάχης “New Altay” στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλισμένα με νοτιοκορεατικό συγκρότημα ισχύος αποτελούμενο από τον πετρελαιοκινητήρα Hyundai Doosan DV27K ισχύος 1500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων SNT Dynamics production EST15K.

Το εν λόγω τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής σύστημα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να μειώσει την εξάρτηση της από τη ξένη στρατιωτική τεχνολογία και να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία.

Τα δύο πρώτα άρματα μάχης, που ονομάστηκαν “New Altay” από την τουρκική εταιρεία BMC Defence, θα παραδοθούν για δοκιμές στον τουρκικό Στρατό στις 23 Απριλίου 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτών το τέλος του 2024. 

Η ονομασία των αρμάτων υποδηλώνει σαφώς σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις που έγιναν πάνω στην πρωτότυπη πλατφόρμα, όπως η ενσωμάτωση και οι δοκιμές με το συγκρότημα ισχύος που παραλήφθηκε από τη Νότια Κορέα, οι οποίες κρίθηκαν ως επιτυχείς.

Μέχρι στιγμής πέντε πρωτότυπα αρμάτων Altay έχουν παραχθεί στις εγκαταστάσεις της Αριφιέ στην Σακάρια. 

Αυτά διαθέτουν μια σειρά από βελτιωμένες αλλά και πρόσθετες δυνατότητες, όπως το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) AKKOR, πρόσθετο σύστημα θωράκισης τύπου cage armor, αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός και αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου κατάστασης οχήματος, σύστημα περιμετρικής επιτήρησης και προειδοποίησης λέιζερ ASELSAN SPIDER 360, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RCWS) SARP με πολυβόλο 0,50″ και εκτοξευτή βομβίδων (AGL) 40 χιλ. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Η BMC παρουσίασε αναβαθμισμένο άρμα Leopard με στοιχεία από το Altay – VIDEO

Ως προς τα λοιπά βασικά του τεχνικά χαρακτηριστικά, σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένα λειόκαννο πυροβόλο 120/55 διαμετρημάτων με συζυγές πολυβόλο 7.62 χιλ. Η τελική ταχύτητα του New Altay είναι περίπου 70 χλμ/ώρα με αυτονομία περίπου τα 500 χλμ.

Το άρμα είναι εξοπλισμένο επίσης με ψηφιακά συστήματα διαχείρισης  μάχης, που του επιτρέπουν να επιχειρεί σε περιβάλλοντα δικτυοκεντρικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι στο σκάφος έχουν τοποθετηθεί πληθώρα συστημάτων από ξένες εταιρείες όπως μειωτήρας ταχύτητας, σύστημα ανάρτησης, συζυγές πολυβόλο, χάλυβας θωράκισης, κινητήρας, θήκες βλημάτων (διαμερισματοποίηση πυρομαχικών), περισκόπια, αντλίες καυσίμου και υδραυλικών.

Στο νέο ALTAY, σημειώνεται επίσης ότι η θωράκιση οροφής του πύργου έχει κατασκευαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απειλές των κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων ικανών για χτύπημα Top Attack, λαμβάνοντας υπόψη και τα διδάγματα από τον εν εξέλιξη Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. 

Ως εκ τούτου, το “New Altay” έχει ανώτερες δυνατότητες σε σύγκριση με το αρχικό Altay.

Διαβάστε επίσης: Επιπλέον θωράκιση Τ1 για τα τουρκικά Leopard 2A4 από τον Οκτώβριο – VIDEO

Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται ότι τα διάφορα προβλήματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την εξεύρεση κατάλληλου κινητήρα -με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος κατασκευής- έχουν ξεπεραστεί.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, τα άρματα μάχης μαζικής παραγωγής αναμένεται να εισέλθουν στον στρατιωτικό οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, η μαζική παραγωγή του άρματος σχεδιάζεται να συνεχιστεί με το εγχώριας κατασκευής κινητήρα BATU V12 των 1500 ίππων, ενώ η μαζική παραγωγή του άρματος μάχης Altay θα πραγματοποιηθεί στις νέες εγκαταστάσεις της BMC, που χτίζονται στην Άγκυρα, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 100 αρμάτων μάχης, και πρόβλεψη για 25-30 κομμάτια από τα εν λόγω άρματα μάχης για εξαγωγή παράλληλα με τις παραδόσεις τους στις τουρκικές ΕΔ.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη “επίσημη” παρουσίαση των Γερμανικών LEOPARD 2A4 στην κατεχόμενη Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This