Τουρκία | Σχέδιο νόμου του AKP για την πολιτικοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 03/04/2023 at 10:54

Λίγο πριν από τη διάλυση της τουρκικής Βουλής, το κόμμα ΑΚΡ κατέθεσε σχέδιο νόμου για την Τροποποίηση του Νόμου για το Προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. 

Η πρόταση των 49 σημείων επικεντρώνεται στις εξουσίες, οι οποίες αφαιρούνται πλήρως από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και οι οποίες μεταβιβάζονται στον Υπουργό Άμυνας, και αφορούν αποφάσεις αρμοδιοτήτων, προαγωγών, αποστρατεύσεων και τοποθετήσεων Αξιωματικών.

Ειδικότερα, η κατάργηση της σχετικής πρόνοιας του νόμου “λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου” και η αντικατάσταση της με την “απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” πρακτικά σημαίνει ότι ο εκάστοτε Υπουργός θα προάγει πρόσωπα αρεστά και θα αποστρατεύει πρόσωπα ανεπιθύμητα.   

Ταυτόχρονα, το νομικό πλαίσιο αναφορικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των Επαγγελματιών και Συμβασιούχων Οπλιτών αυστηροποιείται στη βάση κριτηρίων με κοινωνικό πρόσημο, καθώς προστίθεται η εξής διάταξη: “Αυτοί που αγαπούν το ποτό, τον τζόγο ή διαπράττουν πράξεις που είναι ντροπιαστικές ή αντίθετες με τη γενική ηθική της κοινωνίας και βλάπτουν τη φήμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής ή της Ακτοφυλακής, διαπράττουν πράξεις που είναι επαίσχυντες και επομένως, οι συμβάσεις αυτών θα λυθούν”. 

Σύμφωνα με Τουρκους απόστρατους αξιωματικούς, το υπόψη νομοσχέδιο πολιτικοποιεί τα πάντα μετατρέποντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια εντελώς διαφορετική δομή, η οποία δεν θα έχει κοσμική ταυτότητα και κεμαλικά χαρακτηριστικά, τα οποία η σημερινή ηγεσία θεωρεί εμπόδιο. 

Ακόμα, αυτή η μεταρρύθμιση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην στρατιωτική πειθαρχία, αφού ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου δεν θα έχει καμία εξουσία.

Πηγή: Cumhuriyet

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Το New Altay με Νοτιοκορεάτικο σύστημα ισχύος στη διάθεση του Τουρκικού Στρατού για δοκιμές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This