Τουρκία | Συνάντηση στις ΗΠΑ για προμήθεια και αναβάθμιση των F-16
Defence Redefined
Published on 15/08/2022 at 15:03

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως τεχνική αντιπροσωπεία από την Τουρκία μετέβη μετά από πρόσκληση των Αμερικανών στις ΗΠΑ για συνομιλίες, προκειμένου να συζητηθεί η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 το συντομότερο δυνατό, όπως αναφέρεται.

Το Τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει στην ίδια ανάρτηση πως πραγματοποιήθηκαν για το θέμα τρεις συναντήσεις στην Τουρκία: τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. 

Να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο μήνα, παρά την θετική στάση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το θέμα της προμήθειας των F-16 προς την Τουρκία, μέλη του Κογκρέσου αντέδρασαν έντονα, ενώ το Ελληνοαμερικανικό λόμπι προχώρησε σε εκστρατεία με σύνθημα “No Jets for Turkey”.

Ως αποτέλεσμα, υπερψηφίστηκε τροπολογία των βουλευτών Chris Pappas και Franc Pallone με 244 ψήφους υπέρ και 179 κατά, όπου η πώληση F-16 προς την Τουρκία επιτρέπεται μόνο αν αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα για να διαπιστωθεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, όπως υπερπτήσεις.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Πάπας για “μπλόκο” στα τουρκικά F-16

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στάλθηκε επιστολή από το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), η οποία ζητούσε από τους Αμερικανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, o γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400, να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να συμμορφωθεί με τις δυτικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν θέλει να προχωρήσει το θέμα των F-16.

Η σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας εγείρει ξανά το θέμα και αναμένεται δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών. Αναμένεται επίσης να εξακριβωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις των δύο πλευρών και να δούμε πιθανές αντιδράσεις εντός του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος αλλά και την αντίδραση της ίδιας της Ελλάδας.

Εντωμεταξύ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο, οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά συνεχίζονται και σήμερα, ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Διαβάστε επίσης: Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ελληνικά νησιά και αναχαιτίσεις από την Πολεμική Αεροπορία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This