Τουρκία | Συνάντηση Ερντογάν με αξιωματούχους της λιβυκής ηγεσίας στην Άγκυρα
Defence Redefined
Published on 04/08/2022 at 15:15

Συνάντηση με αξιωματούχους της λιβυκής ηγεσίας είχε στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει να εντατικοποιεί την επίθεση φιλίας προς την χώρα της Αφρικής. 

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, Αμπντουλάλ αλ Λάφι και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκουίλα Σαλέχ, ο οποίος πριν ένα χρόνο αποτελούσε καλό συνομιλητή της Αθήνας.

Ο Αλ-Λαφί, με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι στη συνάντηση τους στην Άγκυρα συμφώνησαν να αποφύγουν την κλιμάκωση και απέκλεισαν την στρατιωτική λύση.

“Συναντηθήκαμε σήμερα, στην Άγκυρα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμβούλου Αγκουίλα Σαλέχ. Συζητήσαμε τις πολιτικές εξελίξεις και συμφωνήσαμε για τη διατήρηση της ενότητας της Λιβύης, την επίσπευση της διεξαγωγής εκλογών μέσω της απαραίτητης νομοθεσίας, μέσω μιας ισχυρής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αποκλείεται μια στρατιωτική λύση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο Σαλέχ ,σύμφωνα με δημοσιεύματα του λιβυκού τύπου, τόνισε τους “ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του τουρκικού και του λιβυκού λαού” και την επιθυμία “να κρατηθούν ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου”, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη.

Εξήγησε ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι να διασφαλίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας στη Λιβύη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Το κοινοβούλιο ενέκρινε νέα μεταβατική κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλέχ είχε συναντηθεί πριν περίπου ένα χρόνο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε ευχαριστήσει τον Σαλέχ για την στάση που τηρούσε υπέρ της τέλεσης αδιάβλητων εκλογών στη χώρα και κυρίως για την στάση του υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Βουλή.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε τη συνάντηση του Ερντογάν με τους Αλ Λάφι και Σάλεχ, αναφέροντας ότι “κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η σημασία της διατήρησης της ενότητας της λιβυκής επικράτειας, η επιτάχυνση της εκλογικής διαδικασίας μέσω της απαραίτητης και συμφωνημένης νομοθεσίας, δίνοντας έμφαση στον αποκλεισμό μιας στρατιωτικής λύσης και στη διακοπή όλων των ενεργειών κλιμάκωσης που εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός αστικού και δημοκρατικού κράτους”.

Η Λιβύη κινδυνεύει να βουλιάξει και πάλι στο χάος, με τις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων να είναι πλέον καθημερινές, ακόμη και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις και η αναδιάταξη συμμαχιών προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Ένοπλοι “έζωσαν” την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This