Τουρκία | Συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών
Defence Redefined
Published on 22/07/2022 at 14:27

Η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται να υπογράψουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά από μήνες αγωνίας και αυξημένου κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.

Νωρίτερα, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ. Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο δίμηνης διαπραγμάτευσης και θα υπογραφεί σε λίγες ώρες (16:30 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία προβλέπει:

  • Την σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους και θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα και τον έλεγχο του επίμαχου θαλάσσιου διαδρόμου.

  • Την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Euronews, οι λεπτομέρειες του σχεδίου όριζαν ότι ουκρανικά πλοία θα καθοδηγούσαν τα πλοία μεταφοράς σιτηρών μέσα και έξω από τα ναρκοθετημένα ύδατα των λιμένων, με τη Ρωσία να συμφωνεί σε εκεχειρία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των φορτίων και την Τουρκία -με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών – να επιθεωρεί τα πλοία. 

Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο επίκεντρο διήμερης διεθνούς διάσκεψης στο Λουγκάνο της Ελβετίας

Για πρακτικούς λόγους, οι επιθεωρήσεις δεν θα γίνονται εν πλω, ενδεχόμενο που είχε εξετασθεί, αλλά στην Τουρκία, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διαθέτει δύο σημαντικά εμπορικά λιμάνια, το Χαϊντάρπασά, στην είσοδο του Βοσπόρου και το Αμπαρλί, στην Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, θα χρειαστούν ακόμη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτής της κατ’ αρχήν συμφωνίας, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να την εφαρμόσει η Ρωσία και να φτάσουν τα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Μία ημέρα μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, διαβεβαιώνοντας τράπεζες, ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Ωστόσο, οι ουκρανικές μεταφορές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει από την εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν “κολλήσει” στα λιμάνια και την ενδοχώρα της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Κερδίζουν έδαφος οι Ρώσοι στα ανατολικά – Επόμενος στόχος το Σλοβιάνσκ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This