Τουρκία | Πρώην αρχηγοί των Μυστικών Υπηρεσιών και των Ενόπλων Δυνάμεων οι νέοι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών
Defence Redefined
Published on 04/06/2023 at 15:37

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σύνθεση της νέας κυβέρνησής της Τουρκίας καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος είναι τα τελευταία σχεδόν 5 έτη Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής: Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς, Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί, Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ, Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν, Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ, Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί, Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ και Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Διαβάστε επίσης: Χουλουσί Ακάρ | Στόχος η παραγωγή Μαχητικού Αεροσκάφους 5ης Γενιάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This