Τουρκία | Παράδοση Αμφίβιων Οχημάτων Εφόδου MAV ZAHA στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις
Defence Redefined
Published on 28/03/2023 at 16:43

Στο πλαίσιο του προγράμματος προμηθειών ZAHA, συνολικά 27 Αμφίβια Οχήματα Εφόδου (MAV) θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό έως τα τέλη Απριλίου.

Το Αμφίβιο Όχημα Εφόδου (Marine Assault Vehicle – MAV) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ZAHA, το οποίο ξεκίνησε από την Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) για να καλύψει τις απαιτήσεις αμφίβιων οχημάτων εφόδου της Ταξιαρχίας Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Τουρκικού Ναυτικού. Ως εκ τούτου, το υπόψη πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού υπεγράφη μεταξύ της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και της εταιρείας FNSS στις 7 Μαρτίου 2017.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 27 συνολικά οχήματα θα παραδοθούν στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων 23 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (Armoured Personnel Carrier) με δυνατότητα μεταφοράς έως και 21 ατόμων (18+3), 2 οχημάτων διοίκησης (Command & Control) και ελέγχου, και 2 οχημάτων ανάκτησης (Recovery Vehicle), ενώ υφίσταται και έκδοση εκκαθάρισης ναρκοπεδίων (Mine Clearance Vehicle).

Το όχημα MAV διαθέτει διπλό τηλεχειριζόμενο πυργίσκο ÇAKA, ο οποίος μπορεί να οπλιστεί με ένα πολυβόλο 12,7 χιλ και ένα αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων (AGL) των 40 χιλ.

Σύμφωνα με την FNSS, το MAV είναι τύπου self-righting (αυτοδιόρθωσης πορείας) αφού επαναφέρεται στην αρχική του θέση σε περίπτωση ανατροπής του στο νερό και διαθέτει υδραυλική ράμπα στο πίσω μέρος.

Ειδικότερα οι τεχνικές προδιαγραφές του ZAHA περιλαμβάνουν:

  • Βάρος: 30 τόνοι
  • Κινητήρας: Πετρελαίου ισχύος 600 ίππων μαζί με πλήρως αυτόματο σύστημα μετάδοσης ταχυτήτων / θαλάσσια πρόωση από δύο υψηλής απόδοσης κινητήρες waterjet τοποθετημένοι στο πίσω μέρος της πλατφόρμας με επιχειρησιακή δυνατότητα έως και σε κατάσταση θάλασσας επιπέδου 4
  • Μέγιστη θαλάσσια ταχύτητα: 7 κόμβοι
  • Μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο: 70 χλμ/ώρα
  • Ικανότητα μεταφοράς προσωπικού: 18 άτομα προς αποβίβαση + 3 μέλη πληρώματος (διοικητής, οδηγός και πυροβολητής)
  • Ανωφέρεια: 60%
  • Πλευρική κλίσης: 40% 
  • Δυνατότητα αναρρίχησης καθέτου εμποδίου: 90 εκ
  • Διάβαση τάφρου: 200 εκ
  • Μήκος: 8,3 μ
  • Πλάτος: 3,3 μ

Εκτός από αντιβαλλιστική και αντιναρκική προστασία, το ZAHA μπορεί να φέρει πρόσθετη πολυστρωματική θωράκιση, ενώ διαθέτει ήδη σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και σύστημα προστασίας από ΧΒΡΠ απειλές (Χημική, Βιολογική, Ραδιενεργή και Πυρηνική).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα ZAHA ενσωματώνει το μέγιστη δυνατή εγχώρια συμμετοχή αναφορικά με προμήθειες υποσυστημάτων, όπως η επικοινωνία εντός του οχήματος, επικοινωνία με άλλα οχήματα και συστήματα επικοινωνίας με το πλοίο LHD Class TCG Anadolu.

Διαβάστε επίσης: Συνεκπαίδευση Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ με βολές και αμφίβιες επιχειρήσεις – Φωτογραφίες

Παράλληλα με την τουρκική προαναφερθείσα προμήθεια, σύμφωνα με την διεύθυνση DSCA (Defense Security Cooperation Agency), η οποία διαχειρίζεται τις διαδικασίες εξαγωγικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, η Ελλάδα επίσης επιδιώκει να αποκτήσει αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα εφόδου (AAV) και σχετικό εξοπλισμό με εκτιμώμενο κόστος 268 εκατ δολαρίων, εάν η πιθανή πώληση υλοποιηθεί σε όλες τις προβλέψεις της.

Μάλιστα, ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 63 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, 9 οχήματα διοίκησης AAVC-7A1 και 4 AAVR-7A1 οχήματα αναγνώρισης, καθώς και ο σχετικός οπλισμός που είναι τοποθετημένος στον πυργίσκο κάθε AAV, (πολυβόλα 12,7 χιλ, αυτόματοι εκτοξευτές βομβίδων Mk19).

Το πακέτο περιλαμβάνει ακομα ανταλλακτικά, συλλογές ειδικών εργαλείων, εκπαίδευση, τεχνικά εγχειρίδια, υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης: Ειδικές Δυνάμεις | Τα πρώτα Munin S-1200 Armored στους Αμφίβιους Καταδρομείς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This