Τουρκία – Λιβύη | Συμφωνία για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο – Το Κοινοβούλιο απορρίπτει την συμφωνία
Defence Redefined
Published on 03/10/2022 at 17:30

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σήμερα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής τους ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπογράφουν μνημόνιο κατανόησης και για το φυσικό αέριο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στοχεύει στη συνεργασία με εταιρείες από την Τουρκία και τη Λιβύη, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, ενώ τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες.

Η Αθήνα εξέφρασε την αντίρρηση της πριν την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο και πως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου | Η Τουρκία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο

Όμως, το κοινοβούλιο στην Λιβύη, της κυβέρνησης του Φαθί Μπασάγκα με έδρα το Τομπρούκ, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα με τη Τουρκία.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε παράνομη από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ντνμπεϊμπά, της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν έχει νομική εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το “δικαίωμά της για το πετρέλαιο”.

Ο υπουργός Πετρελαίου της ανατολικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Αούν, κατήγγειλε την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, καθώς ανέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας καθήκοντα που δεν του αναλογούν ώστε να περάσει μια ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη.

Το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη δεν είχε εγκρίνει ούτε το παράνομο μνημόνιο του 2020, που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), το οποίο καθόριζε τις ΑΟΖ των δύο χωρών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών στην ανατολική Μεσόγειο και στερούσε από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο τα νόμιμα δικαιώματά τους στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Yildirim-2022 | Άσκηση επιστράτευσης και πολεμικής κινητοποίησης στην Τουρκία – Φωτογραφίες και VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This