ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τουρκία – ΗΑΕ | Επίσκεψη Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι – Νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο κρατών
Defence Redefined
Published on 14/02/2022 at 17:00

Το Αμπού Ντάμπι και η Άγκυρα βρέθηκαν σε “αντίπαλα στρατόπεδα” το προηγούμενο διάστημα, ειδικά στη Λιβύη και στην κρίση με το Κατάρ.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα ΗΑΕ “ανοίγει νέα σελίδα και συνάδει με τον στόχο των Εμιράτων να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιφέρεια”, ανέφερε χθες Κυριακή ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος για διπλωματικά θέματα της προεδρίας των ΗΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου με διαθέσιμα σχεδόν 9 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Τουρκία.

Τα ΗΑΕ θέλουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον όγκο των ανταλλαγών τους με την Τουρκία, που θεωρούν οδό προς νέες αγορές χάρη στα δίκτυα εφοδιασμού της, κατά δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Θάνι Αλ Ζεγιούντι.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 26,4 δισεκ. ντίρχαμ (6,3 δισεκ. ευρώ), αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.

Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφτασε τα σχεδόν 4,4 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ – στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία…– έφθασαν τα 312 εκατ. Ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία | Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This