Τουρκία | Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ – Αρχίζει η Άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” – VIDEO
Defence Redefined
Published on 22/04/2022 at 09:05

Συνεχίζει η Άγκυρα να πλήττει Κουρδικές θέσεις στο Ιράκ ενώ παράλληλα αρχίζει στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”.

Συγκεκριμένα, τουρκική επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε τη νύκτα της Κυριακής, επικεντρώνεται σε τρεις περιφέρειες κοντά στα τουρκικά σύνορα εναντίον θέσεων του PKK. Την Τετάρτη ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως έχουν εξοντωθεί 30 Κούρδοι αντάρτες από τις Τουρκικές επιθέσεις μέχρι στιγμής, καθώς και την κατάληψη ορεινών κρησφυγέτων και κατασχέσεις οπλισμού. 

Στις τουρκικές επιθέσεις συμμετέχουν δυνάμεις πυροβολικού, αεροσκάφη, UAV και ειδικές δυνάμεις.

Παρόλο που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως οι ιρακινές αρχές και η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζουν την επίθεση της Άγκυρας εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, ο ιρακινός ομόλογός του Μπαρχάμ Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση αυτή «παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας». Από την πλευρά τους οι δυνάμεις των Πεσμεργκά αρνήθηκαν συνεργασία με την Τουρκία κατά του PKK ενώ ο πρωθυπουργός της Κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, Masrour Barzani βρίσκεται σε επίσκεψη στην Βρετανία.

Διαδηλώσεις κατά της Τουρκικής επίθεσης οργανώθηκαν από Κούρδους σε Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία. Επιπλέον, νωρίτερα Κουρδικές πηγές μετέδωσαν πως σε συγκρούσεις ανταρτών του PKK με τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Shikefta Birîndara 28 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Παράλληλα, ο Ακάρ επιβιβάστηκε σήμερα σε ειδική τελετή στην φρεγάτα TCG KEMALREİS για την έναρξη της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”. Στην άσκηση που διεξάγεται σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν 122 πλοία και 41 αεροσκάφη. Το όνομα της άσκησης παραπέμπει στο γνωστό τουρκικό δόγμα που στοχεύει στην κυριαρχία της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από: Τουρκικό ΥΠΑΜ, Kurdistan24, Kurdishvoice, ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου | Η Κύπρος θα πληρώσει αν οι Κούρδοι επιτεθούν στην Τουρκία ή τα κατεχόμενα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This