Τουρκία | Επίσκεψη Ερντογάν στην Σαουδική Αραβία με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων
Defence Redefined
Published on 30/04/2022 at 12:00

Στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε για πρώτη φορά, μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την Πέμπτη ,28/4, στη Τζέντα, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο SPA, οι δύο άνδρες εξέτασαν τις τουρκο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους αυτές θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συναντήθηκε και με τον βασιλιά Σαλμάν, πραγματοποιήθηκε την ώρα που η χώρα του διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση: η τουρκική λίρα έχασε το 2021 το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 61,1% σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση αυτή ώθησε τον Ερντογάν να αναθερμάνει τις σχέσεις του με πρώην εχθρικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά κυρίως με τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψή του να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. “Η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και των οικονομικών είναι προς το κοινό μας συμφέρον” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά | Στο “κόκκινο” η τουρκική προκλητικότητα – Οι Ελληνικές αντιδράσεις

Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης για τον Τζαμάλ Κασόγκι, η δολοφονία του οποίου είχε οξύνει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τότε ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως την σαουδαραβική κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε την δολοφονία του.

Τον Ιούλιο του 2020 μάλιστα ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη ερήμην τους η δίκη 26 Σαουδαράβων, εκ των οποίων δύο στενοί συνεργάτες του μπιν Σαλμάν, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορούσε ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι. Ωστόσο, στις αρχές Απριλίου η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να μεταφέρει την υπόθεση Κασόγκι στις σαουδαραβικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αναλυτή Άλι Σιχάμπι, η επίσκεψη Ερντογάν θεωρείται νίκη των Σαουδαράβων αξιωματούχων που επιθυμούσαν να γυρίσουν σελίδα στις διμερείς σχέσεις. 

Εκτιμά πως ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν απομονωμένος, πλήρωσε υψηλό οικονομικό τίμημα και πως έχει ανάγκη τους τουρίστες και τους εμπορικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, ενώ από την πλευρά του το Ριάντ επιθυμεί να έχει στο πλευρό του την Άγκυρα σε μια σειρά περιφερειακών θεμάτων και ενδέχεται να αγοράσει και όπλα από την Τουρκία.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Οδησσό και Μικολάιφ – Επιθέσεις στην Ρωσική επαρχία Κουρσκ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This