Τουρκία | Αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 18/09/2022 at 09:54

Σε ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι στηρίζει πλήρως την αντίδραση των αρχών της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την εν λόγω απόφαση. 

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με την Τουρκία να καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί. 

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα. 

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της αρμοδιοτήτων προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ | Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία θα προσκληθούν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας 

Ανακοίνωση του ψευδοκράτους

Σε γραπτή δήλωση για την απόφαση των ΗΠΑ προχώρησε και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ψευδοκράτους αναφέρει επίσης, ότι αυτή η απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος της αύξησης της έντασης στο νησί και την περιοχή είναι απαράδεκτη. 

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η απόφαση να απελευθερωθούν κάθε είδους πωλήσεις όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εξοπλισμός και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τις πωλήσεις όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τη στιγμή που υπέγραψαν συμφωνία πώλησης επιθετικών ελικοπτέρων και αύξησε τις προσπάθειές της για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων, συστημάτων ραντάρ και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση του ψευδοκράτους, σημειώνεται πως είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο στόχος των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα πουλήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και καταλήγει, λέγοντας ότι επομένως, προκειμένου να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην περιοχή και στο νησί, δεν υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η ουσιαστική και de facto εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, η οποία παρέχεται από τη Συνθήκη Εγγύησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ψευδοκράτος αναμένει  από όλα τα τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να σταματήσουν να υποστηρίζουν την προκλητικές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και να βοηθήσει τα δύο κράτη στο νησί να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντηπάρτμεντ | Δεν είναι το ίδιο οι S-300 της Ελλάδας με τους S-400 της Τουρκίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This