Τουρκία | Άνετη επανεκλογή Ερντογάν με 52.16%
Defence Redefined
Published on 29/05/2023 at 09:19

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο μεγάλος νικητής της πιο κρίσιμης εκλογικής μάχης της τελευταίας εικοσαετίας στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ηγέτης εξασφάλισε την τρίτη προεδρική θητεία καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών έλαβε ποσοστό 52.16% έναντι 47.84% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την θλιβερή για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν ετοιμάζει μεγάλα επικοινωνιακά σόου όπως προσευχή στην Αγιά Σοφιά και πύρινες ομιλίες τόσο στην Άγκυρα όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες υποστηρικτές του AKP πανηγύρισαν τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, με συνθήματα όπως “ο Θεός είναι μεγάλος”.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βραζιλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Λούλα ντα Σίλβα ήταν από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στον Ερντογάν. Ακολούθησαν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο γερμανός Καγκελάριος Όλαφ ο Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στο στρατόπεδο της αντιπολΊτευσης, όπως είναι λογικό επικρατεί απογοήτευση. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα Τάρταρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία με το πρόγραμμά του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας για ακόμη πέντε χρόνια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναβαθμισμένη εθνικιστική ρητορική του θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το εσωτερικό της χώρας, όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Οριστικά σε δεύτερο γύρο η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This