Τζινπίνγκ για Ταϊβάν | Επιδίωξη ειρηνευτικής επανένωσης χωρίς να εγκαταλείπεται η χρήση βίας
Defence Redefined
Published on 17/10/2022 at 08:55

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για την Ταϊβάν και την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στη νήσο που το Πεκίνο θεωρεί μέρος του.

Άνευ εκπλήξεως, ο Σι αναμένεται να ανανεώσει την θητεία του, πράγμα το οποίο θα τον καταστήσει τον πιο ισχυρό ηγέτη μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976).

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ μιλώντας για την Ταϊβάν, είπε μεταξύ άλλων ότι θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν την προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης, με την μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν θα δεσμευτούν ποτέ να εγκαταλείψουν την χρήση βίας και επιφυλάσσονται της δυνατότητας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Επίσης, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υπογράμμισε ότι διεξαγάγουν με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους και την ικανότητά τους να διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Επίσης σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε από το χάος στη διακυβέρνηση από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε την διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, όπου τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις διεξάγονταν το 2019.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | “Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταιβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής”

Την ίδια ώρα η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της, ούτε θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, και ο λαός της αντιτίθεται σαφώς στην ιδέα του Πεκίνου για διαχείρισή της ως μια χώρα, δύο συστήματα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουεν.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε λίγο μετά την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, στην οποία ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι εναπόκειται στον κινεζικό λαό να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν και ότι η Κίνα δεν θα αποκηρύξει ποτέ την χρήση βίας για την Ταϊβάν.

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών και μια συνάντηση στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από: CNN 

Διαβάστε επίσης: Reuters | Ο αποκλεισμός της Ταϊβάν θα ήταν πράξη πολέμου, η Ταϊπέι δεν θα παραδοθεί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This