Τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου; Διαφωνία για το αν αμερικανικό MQ-9 Reaper σκότωσε τον χειριστή του σε προσομοίωση
Defence Redefined
Published on 04/06/2023 at 17:16

Η συζήτηση για τα όρια και τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης έχει αναθερμανθεί καθώς δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως αμερικανικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper “σκότωσε” τον χειριστή του σε άσκηση προσομοίωσης.

Συγκεκριμένα, ο Σμήναρχος Tucker “Cinco” Hamilton, επικεφαλής του προγράμματος δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως κατά την διάρκεια προσομοίωσης σεναρίων με το MQ-9 Reaper, το σενάριο προέβλεπε καταστροφή συστοιχίας πυραύλων εδάφους-αέρος και όταν ο χειριστής ακύρωσε το χτύπημα τότε το drone “αποφάσισε” να χτυπήσει τον χειριστή καθώς το εμπόδιζε να εκτελέσει την αποστολή. Στη συνέχεια, όταν πέρασε η εντολή στο σύστημα να μην χτυπήσει τον χειριστή, άρχισε να βάλλει κατά του πύργου ελέγχου. Η δήλωση του δημοσιεύτηκε από το Royal Aeronautical Society.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, διέψευσε πως έχει διεξαχθεί η εν λόγω προσομοίωση, πως τα σχόλια του Hamilton είναι εκτός πλαισίου και η Αεροπορία παραμένει προσηλωμένη στην ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Η εν λόγω συζήτηση έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης στα οπλικά συστήματα, κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να συγκρατήσει τον έλεγχο (man-in-the-loop) καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και πως μπορεί να αναπτυχθεί σε ηθικό πλαίσιο η τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε στο άρθρο παρακάτω την παρουσίαση της κυπριακής εταιρείας Cellock η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων AI, στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED, όπου ο CEO της εταιρείας Δρ. Χάρης Ζαχαράτος ανέλυσε τις δυνατότητες της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Διαβάστε επίσης: CELLOCK | Η κυπριακή εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και ΑΙ στο διεθνές συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This