MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

ΤΕΠΑΚ-ΑΠΘ | Η έκταση της καμένης γης από δορυφορική εικόνα – Φωτογραφία
Defence Redefined
Published on 08/07/2021 at 17:30

Μετά την πρώτη προσεγγιστική εκτίμηση (First Fire Rapid Assessment) που έγινε στις 4/7/2021 με δεδομένα χαμηλής ευκρίνειας, ακολουθεί η δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο.

Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING, το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παραθέτει την δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα μεσαίας προς υψηλής ευκρίνειας SENTINEL-1 και SENTINEL -2 του προγράμματος COPERNICUS, η οποία ανέρχεται στα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. 

Αναμένεται νέα εκτίμηση με δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ευκρίνειας αναλόγως διαθεσιμότητας νέων δορυφορικών λήψεων. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εκτίμηση έγινε χρήση νέας δορυφορικής εικόνας με ημερομηνία λήψης 7/7/2021 (με μικρή νεφοκάλυψη) καθώς και χρήση αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας.

Η εν λόγω εργασία έγινε από την Μαρία Προδρόμου, ερευνήτρια στο ‘Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου/ έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING/ εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και τον Στέφανο Παπαιορδανίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό τον συντονισμό των Καθ. Διόφαντου Γλ. Χατζημιτσή τουΤΕΠΑΚ (συντονιστή του έργου EXCELSIOR H2020 TEAMING) & Καθ. Ιωάννη Γήτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο EXCELSIOR H2020 Teaming ως ένας από τους κύριους στρατηγικούς συνεργάτες.

Διαβάστε επίσης: Η Ασφάλεια και η Προστασία, ο φτωχός συγγενής της Κύπρου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This