Τα 9+1 “Battle Proven” συστήματα της Εθνικής Φρουράς στο πεδίο μαχών στην Ουκρανία | VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/05/2023 at 12:35

*Χρίστος Λοΐζου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αδιάκοπα για πέραν του 1 έτους με τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών αλλά και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο από τον πόλεμο αυτό ήδη εξάγονται κάποια πρώτα συμπεράσματα και τα οποία θα αναλύονται από ειδικούς για πολλά χρόνια στο μέλλον. Μέσα από το συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε ορισμένα εξ’ αυτών και για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε τα μέσα που έχει στο οπλοστάσιο της η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στις αιματηρές συγκρούσεις. Τα οπλικά αυτά συστήματα θα χωριστούν σε 2 κύριες κατηγορίες. Τα ρωσικής προέλευσης και τα γαλλικής προέλευσης συστήματα. 

Ρωσικής Προέλευσης Οπλικά Συστήματα

  • Ελικόπτερο Mil-35P

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο αποτελεί εξαγωγική έκδοση του Mi-24. 

Το Mil-35P φέρει αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114, με εμβέλεια 6 χλμ και 5 χλμ αντίστοιχα με διατρητική ικανότητα τα 800 χιλ και τα 560 χιλ, ρουκέτες S-8 των 80 χιλ. και C-24B των 120 χιλ.

Πέραν τούτων το Mi-35P φέρει σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30 χιλ. με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου μπορούν και προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα των 23 χιλ.

Οι απώλειες που καταγράφουν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ότι αφορά τα υπόψη ελικόπτερα είναι μεγάλες αλλά αυτό κυρίως επηρεάζεται από την τακτική χρησιμοποίηση των πολυάριθμων αντιαεροπορικών τύπου Manpads που έχουν αναπτύξει οι Ουκρανοί σε όλο το μέτωπο και όχι με τεχνικές παραμέτρους του ελικοπτέρου ως μέσο. 

Στιγμιότυπο από την κατάρριψη ρωσικού Mi-35P από πύραυλο τύπου Manpads (πιθανόν Stinger) στην Ουκρανία

Τα Mi-24 άλλωστε στα χέρια των Ουκρανών καταγράφουν αρκετές εξόδους στα πεδια των μαχών χωρίς αντίστοιχα τέτοιου μεγέθους απώλειες.

  • Αυτοκινούμενο σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς BUK M1-2  

Το υπόψη σύστημα χρησιμοποιείται κυρίως από τις Ρωσικές Δυνάμεις αφού οι Ουκρανικές Ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν παλαιότερες εκδόσεις του και συγκεκριμένα διέθεταν περί τα 70 συστήματα BUK M1 προ της έναρξης της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το BUK θεωρείται υπεύθυνο για αριθμό καταρρίψεων MEA (UAVs) και αεροσκαφών και τόσο από τις Ουκρανικές Δυνάμεις όσο και τις Ρωσικές ενώ υπάρχουν και αρκετά στοιχεία για καταστροφή αριθμού εξ’ αυτών με το πιο πρόσφατο να αφορά Ρωσικό BUK M1-2 πιθανόν από περιφερόμενο πυρομαχικό.

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

  • Αυτοκινούμενο σύστημα αεράμυνας μικρού  βεληνεκούς Tor M1

Τo TOR M1 χρησιμοποιείται από τις Ρωσικές Δυνάμεις παράλληλα με τα λοιπά συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς (SHORAD) όπως το Pantsir, OSA και TOR M2.  Θεωρείται αξιόλογο σύστημα με ικανοποιητικές επιδόσεις εναντίων στόχων όπως MEA (UAVs) και αεροσκαφών.

Ουκρανικά TOR κατά την διάρκεια παρέλασης

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επίσης 6 συστήματα TOR (αρχικής έκδοσης) τα οποία έχουν επαναφέρει σε λειτουργία το 2017. Η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση θεωρείται άγνωστη επί του παρόντος στο πεδίο των μαχών από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

  • Άρμα μάχης T80U

Το Τ-80U είναι άρμα μάχης το οποίο διαθέτουν σε υπηρεσία τόσο οι Ρωσικές Δυνάμεις όσο και οι Ουκρανικές. Παρόλες τις μεγάλες απώλειες αρμάτων μάχης κυρίως από την πλευρά των Ρωσικών Δυνάμεων, λόγω εκτεταμένης χρήσης σύγχρονων αντιαρματικών από τις Ουκρανικές Δυνάμεις, το T-80 παραμένει ένα αξιόλογο άρμα ιδίως σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες λόγω του στροβιλοκινητήρα 1250 ίππων GTD-1250 που φέρει. 

Επίσης, το πυροβόλο 125 χιλ που φέρει, το καθιστά ως ένα από τα άρματα με τη μεγαλύτερη ισχύ πυρός που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO

Σύμφωνα με πηγές στο διαδίκτυο, ένα αναβαθμισμένο T-80BVM με το παρατσούκλι “Bunny” και το οποίο είχε κυριευθεί από τους Ουκρανούς (93η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) τον Μάρτιο του 2022, ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή τουλάχιστον 6 ρωσικών αρμάτων μάχης συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού T-80UM2 σε υπηρεσία και το οποίο έφερε το σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας Drotz. 

To κατεστραμμένο T-80BMV “Banny”. Διακρίνονται τα “kill marks” στο πυροβόλο του (χοντρός δακτύλιος-άρμα μάχης, λεπτός δακτύλιος-άλλο όχημα)

Το “Banny” έχει καταστραφεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Μπαχμούτ μετά από ακινητοποίηση του λόγω πυρών όλμων των 240 χιλιοστών και την σκόπιμη καταστροφή του από το πλήρωμα του για να μην περιέλθει στα χέρια εκ νέου των Ρωσικών Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | T80U με ενεργή αυτοπροστασία Drozd-2 φέρεται να καταστράφηκε – Φωτογραφίες

  • Τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-3

To τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-3 το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του BMP-2, χρησιμοποιείτε από τις Ρωσικές Δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από τις Ουκρανικές οι οποίες έχουν κυριεύσει περί τα 70 οχήματα του τύπου από την αρχή των συγκρούσεων. 

Κυριευθέν Ρωσικό BMP-3 από Ουκρανικές Δυνάμεις

Το BMP-3 όπως προκύπτει από τις μάχες στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει τα ίδια σοβαρά προβλήματα επιβιωσιμότητας όπως και τα βαρύτερα και καλύτερα προστατευμένα άρματα μάχης σοβιετικής προέλευσης. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι μετά από πλήγμα αντιαρματικού το οποίο ακόμη και εάν δεν είναι 100% καταστρεπτικό εξ αρχής, εντούτοις προκαλεί συνήθως ανάφλεξη στα φερόμενα πυρομαχικά  και την χαρακτηριστική αποκόλληση του πύργου από το σκάφος.

Από την άλλη πλευρά το όχημα, το οποίο είναι βαριά οπλισμένο μεταξύ άλλων με πυροβόλο 100 χιλ. και συζυγές πυροβόλο 30 χιλ, μπορεί να υποστηρίξει μηχανοκίνητα τμήματα σε μάχες ακόμη και εντός αστικού ιστού όπως φαίνεται στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: BMP-3 | Το ρωσικό ΤΟΜΑ της Εθνικής Φρουράς και τα πρώτα συμπεράσματα από Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO

Γαλλικής Προέλευσης Συστήματα

  • Mistral SHORAD

Αριθμός φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων βραχέως βεληνεκούς τύπου Mistral έχουν παραδοθεί από την Νορβηγία στην Ουκρανία από τις αρχές της Ρωσικής Εισβολής. 

Το σύστημα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά ελικοπτέρων, UAVs, αεροσκαφών ακόμη και πυραύλων τύπου cruise.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

  • TRF-1 155 χιλ.

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει μια μοίρα των 12 ρυμουλκούμενων πυροβόλων TRG-1 155 χιλ το οποίο είναι πανομοιότυπο με το TRF-1. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων και ανάπτυξης πυροβολαρχίας 155 χιλ – Φωτογραφίες

Η Ουκρανία έχει προμηθευτεί τουλάχιστον 6 συστήματα TRF-1 από τα αποθέματα του Γαλλικού Στρατού ο οποίος διαθέτει πέραν των 100 συστημάτων του τύπου αυτού. 

Το υπόψη σύστημα χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια των πυρών του και την αξιοπιστία του. Σημειώνεται ότι το υπόψη πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιεί και τα “έξυπνα” πυρομαχικά τύπου Bonus τα οποία έχουν προμηθευτεί οι Ουκρανικές Δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποδεδειγμένη χρήση των βλημάτων Top Attack BONUS 155 χιλ – Φωτογραφίες

  • Όλμοι RT – 120 

Η γαλλικής προέλευσης ρυμουλκούμενοι όλμοι της Εθνικής Φρουράς RT 120 χιλ.  βρέθηκαν στο επίκεντρο των μαχών στην Ουκρανία ιδίως κατά την διάρκεια των σφοδρών μαχών στο Μπαχμούτ και το Βουχλρνταρ. Σε πλάνα τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο φαίνονται οι υπόψη όλμοι να βάλουν διαρκώς κατα των Ρωσικών Δυνάμεων. 

  • ΤΟΜΠ VAB

Το τροχοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού VAB της Arquus (πρώην Renault) ήταν από τα πρώτα οχήματα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από το απόθεμα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα VAB αποτελούσαν τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς μετα την Τουρκική Εισβολή του 1974 (τα πρώτα ΤΟΜΠ ήταν τα BTR). 

Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν 4 εκδόσεις με VAB, 2 για μεταφορά προσωπικού (VTTI με και VCI) και 2 για λοιπές χρήσεις (VCAC 6X6 με αντιαρματικούς πυραύλους HOT και η PC ως Διοικητικά). Στην Ουκρανία υπάρχουν αναφορές για την έκδοση VTTI και έκδοσης ασθενοφόρου.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Τα μάτια στραμμένα στα γαλλικά τροχοφόρα VAB – VIDEO

  • MILAN ATGM

Ένα από τα πιο γνωστά αντιαρματικά (ATGM) συστήματα σε Κύπρο και Ελλάδα, το MILAN βρίσκεται επίσης σε χρήση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι γνωστό ποια έκδοση του συστήματος έχει παραδοθεί σε Ουκρανία αλλά πιθανότατα από τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πρόκειται για την έκδοση MILAN 2. 

Στην Ουκρανία πέραν των προαναφερθέντων συστημάτων χρησιμοποιούνται κατά κόρον και από τις 2 πλευρές αντιαρματικά τύπου RPG, τυφέκια AK διαφόρων εκδόσεων και προσφάτως τυφέκια G3.

Διαβάστε επίσης: ARQUUS | Η προηγμένη λύση HUMS για συντήρηση εξοπλισμού δοκιμασμένη σε VAB – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This