ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα‌ ‌ισραηλινά‌ ‌μη‌ ‌επανδρωμένα‌ ‌αεροσκάφη‌ ‌στον‌ ‌Λιβυκό‌ ‌εμφύλιο‌ ‌ ‌
Defence Redefined
Published on 14/04/2020 at 10:24

Ενώ υφίσταται εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η οποία έχει καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο, ένα δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εφοδιασαν τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με ισραηλινό σύστημα για την κατάρριψη εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ΗΑΕ, εξόπλισαν τον στρατάρχη Χάφταρ με τα εν λόγω αμυντικά συστήματα, για την αντιμετώπιση των τουρκικών Bayraktar Tactical UAS, στον αγώνα για την κατάληψη της Τρίπολης που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο. 

Η Jerusalem Post ισχυρίζεται ότι το αμυντικό σύστημα παρήχθη από μια ισραηλινή αμυντική εταιρεία και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου μαχητές πιστοί στον στρατάρχη Χάφταρ, εκπαιδεύτηκαν σε αυτό πριν μετακινηθεί στη Λιβύη.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται και άλλες αναφορές για εκπαιδεύσεις Λίβυων στρατιωτικών από Ισραηλινούς, σε ειδικό πόλεμο μέσα σε δρόμους, τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 

Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ανανεώσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από το 2011 και μετά, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν λάβει σημαντική στρατιωτική βοήθεια από πολλές χώρες.

Ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, υποστηρίζεται έντονα από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, τη Γαλλία και τη Ρωσία από το 2014.

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χάφταρ με διάφορα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir, τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 και τα ελικόπτερα Mi-24/35P, καθώς και θωρακισμένα οχήματα.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη με επικεφαλής τον Φαγεζ αλ Σαράζ, υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες έχουν στείλει στρατεύματα, καθώς και σύρους μισθοφόρους αντάρτες για να πολεμήσουν κατά των δυνάμεων του Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την Jerusalem Post, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου “Harop” που κατασκευάστηκε από την Israel Aerospace Industries στο Αζερμπαϊτζάν και εξάγεται στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε από Τούρκους στρατιωτικούς στην Λιβύη, και συνετρίβει κοντά στην πόλη Dirj. 

Τον Ιούλιο, δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη “Orbiter-3” της εταιρείας  Aeronautics Defense πέταξαν επίσης στη Λιβύη και καταρρίφθηκαν από τα στρατεύματα του Χάφταρ. Η εταιρεία η οποία ανέκτησε την άδεια εξαγωγής της τον Φεβρουάριο κατόπιν 2 ετούς αναστολής δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι για τα συμβάντα στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This