ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τάσος Ισαάκ | 25 χρόνια από την άγρια δολοφονία του από το Τουρκικό κράτος
Defence Redefined
Published on 11/08/2021 at 14:01

Στις 11 Αυγούστου του 1996 γράφτηκε μια από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974. 

Η άφιξη της πορείας των μοτοσυκλετιστών από το Βερολίνο στην Κύπρο είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι η Τουρκική κατοχή κρατά ακόμα την Κύπρο διαιρεμένη και σκλαβωμένη. Ο τότε ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς διαμηνύει πως αν η πορεία παραβεί τις γραμμές που έθεσε ο Τουρκικός στρατός τότε θα ανοίξει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών. 

Το έγκλημα είχε την πλήρη συνέργεια του Τουρκικού κράτους και παρακράτους. Είχαν ήδη φτάσει οργανωμένα ομάδες γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα ενώ στα ντοκουμέντα φαίνονται ξεκάθαρα μέλη των λεγόμενων «δυνάμεων ασφαλείας» του ψευδοκράτους να χτυπούν μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ. Μεταξύ τους ο Ερχάν Αρικλί, πρώην σύμβουλος της κατοχικής αρχής για το Κυπριακό και εκλελεγμένος «βουλευτής» στην παράνομη βουλή των κατεχομένων. 

Διαβάστε επίσης: Πρωτοβουλία Μνήμης με αφορμή τις παραδοχές Κουντακτσί | “Να κινηθούν οι διαδικασίες για εκτέλεση των ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί από την Ιντερπόλ”

Πέραν τούτων, πρόσφατα είχαμε ακόμα μία παραδοχή του τότε διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού κατοχικού στρατού, Χασάν Κουντακτσί, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως αυτός έδωσε την εντολή για την επίθεση στους διαδηλωτές στις 11 Αυγούστου αλλά και για την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου.

25 χρόνια μετά, οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού ζητούν δικαίωση. Το έγκλημα του 1974 συνεχίζεται καθημερινά με την κατοχή, τις δολοφονίες, την καταπίεση, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χρέος και οφείλει να ασκήσει πιέσεις σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς ώστε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης κατά των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Διαβάστε επίσης: 24 Ιουνίου 2008 | Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού 12 χρόνια μετά

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This