ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σ.Α ΟΗΕ – Κυπριακό | Στο επίκεντρο η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων
Defence Redefined
Published on 18/01/2022 at 19:00

Επίκεντρο της αποστολής του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο ίδιος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο Κόλιν Στιούαρτ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση για τις εκθέσεις του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο επίκεντρο της αποστολής τώρα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στη συνέχεια, η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την οικοδόμηση της ειρήνης στο νησί. 

Αυτό ανέφερε χθες βράδυ σε διάσκεψη Τύπου ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιανουάριο, Odd-Inge Kvalheim.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλωσόρισαν τον διορισμό του κ. Στιούαρτ στα νέα του καθήκοντα και συμμετείχαν σε ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στις δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Mόνο αποδεκτό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

Αναγνωρίζουν επίσης την “προκλητική κατάσταση επί του εδάφους” , όπως περιγράφεται στην έκθεση και καλούν τις δύο πλευρές να σεβαστούν και να τηρήσουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του να επιτραπεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ η ανεμπόδιστη δυνατότητα να εκπληρώσει την εντολή της. Τα μέλη σημείωσαν επίσης την ανησυχία τους για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων από τον COVID-19, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που είχε ο ιός στο νησί.

Τα μέλη του Συμβουλίου προσβλέπουν στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πριν από τις 31 Ιανουαρίου. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ για την αίσθηση ανεπαρκούς αντίδρασης από πλευράς ΟΗΕ στο ζήτημα των Βαρωσίων, ο κ. Kvalheim απάντησε ότι πολλά Μέλη του Συμβουλίου σχολίασαν το θέμα, καθώς και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά. Υπήρξε επίσης κάποια κριτική για ορισμένα από τα μέτρα που λήφθησαν επί τόπου σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Ανακοινώθηκε ο διορισμός του Κόλιν Στιούαρτ στη θέση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Στιούαρτ διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΑ ότι ο ΓΓ παραμένει δεσμευμένος στις παραμέτρους του ΟΗΕ, στο διορισμό απεσταλμένου και στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Κατά τη συζήτηση, τόσο από τον κ. Στιούαρτ όσο και από τα μέλη του ΣΑ, εκφράστηκε έντονη ανησυχία και καταδίκη για την κατάσταση στα Βαρώσια και αναφέρθηκε ότι τα μέλη του της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμποδίζονται στα Βαρώσια από τους Τούρκους. Επαναβεβαιώθηκε επίσης ότι το status quo στο Κυπριακό δεν είναι αποδεκτό καθώς και η δέσμευση του Οργανισμού στη βάση της λύσης του Κυπριακού.

“Θέλω να ελπίζω ότι το ψήφισμα θα απεικονίζει όσα έχουν παραληφθεί από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του μέχρι πρότινος Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι και ερωτηθείς για το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι το ζήτημα αφορά “πρώτον, τη βάση λύσης του Κυπριακού και δεύτερον, τις ενέργειες που επιβάλλεται και πρέπει να αναληφθούν, τις πρωτοβουλίες που πρέπει και επιβάλλεται να αναληφθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που να μας επιτρέψουν να επανέλθουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο”.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης – Σάντσεθ | Κυπριακό, μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μαδρίτη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This