Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ | Κινητικότητα ΥΠΕΘΑ για εξοπλιστικά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη
Defence Redefined
Published on 30/06/2022 at 09:21

Υπογράφηκε χθες το επίσημο ελληνικό αίτημα προς στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Ελλάδα ζητά να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση. Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Οστιν θα μεταβεί μεταξύ 16 και 18 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ πέντε ημέρες πριν από την άφιξη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον επίσκεψη στις ΗΠΑ προγραμματίζει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή δύο προγράμματα αμερικανικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα η προμήθεια δύο UAV τύπου MQ-9 και των αμφίβιων οχημάτων AAV-7 για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, στις 11 Ιουλίου αναμένεται μοίρα αμερικανικών F-35 και F-15 στη Σούδα, σύμφωνα με την Καθημερινή. 

Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ και ταυτόχρονα αντανακλούν το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Χθες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ, με την οποία και συμφώνησαν η ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜP-1 με τα Marder να αρχίσει να υλοποιείται εντός Ιουλίου, ενώ συζήτησαν και για συνεργασία στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα εισαχθεί για έγκριση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Έπεσαν οι υπογραφές για τα γαλλικά ελικόπτερα H145M της Εθνικής Φρουράς

Υποστήριξη των ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση για την υπογραφή του επίσημου αιτήματος προς τις ΗΠΑ για το F35 έρχεται τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παζάρι του με το Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στα ανταλλάγματα που πήρε για να άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ήταν η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

“Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ”, τόνισε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Βέβαια, ο δρόμος μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 είναι μακρύς για την Τουρκία, καθώς αυτή πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί καμία ανησυχία στην Αθήνα, καθώς ήδη αναβαθμίζονται 83 F-16 σε Viper, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και η αναβάθμιση 38 σε F-16 block 50++, με εξαρτήματα που περισσεύουν. 

Παράλληλα, η Αθήνα εκκινεί σύντομα τη διαδικασία για την απόκτηση F-35 – αποστέλλοντας σχετική επιστολή στις ΗΠΑ -, τα πρώτα από τα οποία μπορεί να φθάσουν στην Ελλάδα το 2028, όταν ακόμα το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This