ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας | Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Defence Redefined
Published on 24/07/2020 at 16:00

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου και ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει προς αποκλιμάκωση, εξέφρασε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Διακόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σε επιφυλακή και ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα μείνουν παρούσες όσο βρίσκεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX και υπάρχει στόλος στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική NAVTEX | Σε πλήρη εγρήγορση οι Ελληνικές Δυνάμεις

 «Όσο η τουρκική NAVTEX βρίσκεται σε ισχύ και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές, είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε ο κ. Διακόπουλος, προσθέτοντας ότι «τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».

«Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο», εκτίμησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού αναφορικά με τους παράγοντες που συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόσφατη τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο υπήρξε «σωτήρια» καθώς, όπως είπε, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα από την πλευρά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Με κοινή NAVTEX Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξει θερμό επεισόδιο, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε: «Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο διάλογος και η εύρεση ενός τρόπου ομαλής συνύπαρξης την Τουρκία αποτελούν αναγκαία βήματα. «Μια ματιά στον χάρτη θα δείξει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα modus vivendi. Σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This