Συρία | Τρομοκρατική επίθεση στα θυρανοίξια ορθόδοξου ναού – VIDEO
Defence Redefined
Published on 25/07/2022 at 09:00

Τρομοκρατικό χτύπημα στα θυρανοίξια Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Ναού της “Αγίας Σοφίας”, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην πόλη Σκέλμπια στη Βόρεια Συρία.

Δύο νεκροί και τουλάχιστον 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης με drone (ή ρουκέτα) στα εγκαίνια της ορθόδοξης εκκλησίας “Αγία Σοφία”, που έγινε σήμερα στη Συρία, στην πόλη Al-Suqaylabiyah (Σκέλμπια), στο κυβερνείο της Hama. 

Η επίθεση καταγράφηκε σε κάμερα, ενώ οι πιστοί έτρεχαν για να σωθούν.

Η εκκλησία χτίζεται ως αντίγραφο (σε μικρότερο μέγεθος) της Αγιάς Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μια διαμαρτυρία για την μετατροπή της σε τζαμί από την Τουρκία.

Η ανέγερση της εκκλησίας – που ανήκει στο Συριακό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιοχείας- έγινε από την κυβέρνηση του Άσαντ και η Ρωσία είχε προσφέρει τη βοήθεια της με μηχανικούς και προσωπικό που υπηρετούν στη κοντινή ρωσική βάση στην Λαττάκεια. Τοπικά μέσα αποδίδουν την επίθεση σε παρακλάδι της Άλ Κάιντα, αναφέροντας όμως πως αυτό “υποστηρίζεται από την Τουρκία”.

Η επίθεση πιθανότατα έγινε από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs), τη στιγμή που στο βήμα της εκδήλωσης ήταν εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων και εικάζεται ότι επρόκειτο για μήνυμα σε αυτούς, λόγω της στήριξής τους στο άνοιγμα μιας Ορθόδοξης εκκλησίας.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, “Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις στόχευσε μια θρησκευτική συγκέντρωση στην πόλη al-Suqaylabiyah κοντά στη Χάμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 12.”

Διαβάστε επίσης: Συρία | Μετά την επίθεση κατά των Κούρδων, οι μισθοφόροι της Άγκυρας, ετοιμάζουν επίθεση κατά του SAA

Το SANA ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια τελετής για τα εγκαίνια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, επιβεβαίωσε έτσι την επίθεση, η οποία έγινε δύο ημέρες μετά τον βομβαρδισμό που σκότωσε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, στην περιοχή Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Το Παρατηρητήριο είπε ότι οι θάνατοι της Παρασκευής στην επαρχία Τζισρ αλ-Σουγκούρ της βόρειας Συρίας προκλήθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Περίπου η μισή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τμήματα των επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, το πρώην franchise της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Άλλες ανταρτικές ομάδες στον τελευταίο θύλακα της ένοπλης αντιπολίτευσης στο καθεστώς της Δαμασκού παραμένουν επίσης ενεργές, με διάφορους βαθμούς τουρκικής υποστήριξης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο βρισκόταν και ο Έλληνας στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης για τα θυρανοίξια του ναού.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Τουρκικό στρατόπεδο σε απόσταση αναπνοής από τις Συριακές και Ρωσικές Δυνάμεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This