ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συρία | Νέος κύκλος εχθροπραξιών μεταξύ των Κούρδων και των Σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία – VIDEO & ΧΑΡΤΗΣ
Defence Redefined
Published on 18/12/2020 at 15:30

Νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ο Εθνικός Συριακός Στρατός (SNA), που δημιουργήθηκε και συντηρείται από το τουρκικό κράτος, ξεκίνησε μια νέα επίθεση στην πόλη Ain Issa στη βόρεια επαρχία της Raqqa, στην Συρία.

Η επίθεση του SNA ήρθε μετά από εβδομάδες όπου γίνονταν εικασίες για νέο κύκλο εχθροπραξιών. Πολλές αναφορές, έκαναν και κάνουν λόγο για τουρκικό σχέδιο απομάκρυνσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), από την Ain Issa και πολλές άλλες πόλεις που δραστηριοποιείται ο κουρδικός συνασπισμός κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ4.

(Κούρδοι μαχητές του SDF, κατά την διάρκεια των σημερινών εχθροπραξιών) 

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία αποσύρεται από τη μεγαλύτερη στρατιωτική της Βάση στην Επαρχία Χαμά της Συρίας – Φωτογραφία

Οι μαχητές του SNA προχώρησαν προς τα χωριά Mushayrifah και Jableh, που είναι εγκατελημένα και βρίσκονται στην “νεκρή ζώνη”. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Southfront, το τουρκικό πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρείχαν στους Σύρους μαχητές του SNA υποστήριξη πυρός, στις σημερινές εχθροπραξίες.

(Με πράσινο χρώμα, οι θέσεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία SNA, με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει ο κουρδικός συνασπισμός SDF. Με κόκκινο χρώμα παρουσιάζονται οι περιοχές που ελέγχονται από κοινού από το Συριακό Αραβικό Κράτος και το SDF) 

Καθώς το πρακτορείο ειδήσεων ANHA (Hawar) έκανε λόγο για σοβαρές συγκρούσεις κοντά στην Ain Issa, ο Ταγματάρχης Youssef Hammoud, εκπρόσωπος του SNA, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια «περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση».

(Βίντεο που παρουσιάζει τους μαχητές του SNA πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών) 

Πηγές του SNA ανέφεραν ότι η επίθεση ήρθε ως «απάντηση» στην απόπειρα διείσδυσης των μαχητών του SDF, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία  μαχητές αποσύρθηκαν από τα χωριά Mushayrifah και Jableh.

Η πόλη Ain Issa φιλοξενεί το κέντρο της Ρωσικής Στρατιωτικής Αστυνομίας. Αρκετές θέσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) έχουν δημιουργηθεί γύρω από την πόλη. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας δεν συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

(Βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων ANHA στην πόλη Ain Issa)

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το SDF και η Δαμασκός κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία που επέτρεψε στον SAA να δημιουργήσει τρεις νέες «θέσεις παρατήρησης» γύρω από τον Ain Issa. Η συμφωνία ήρθε μετά από πιέσεις της Ρωσίας, η οποία προειδοποίησε το SDF για πιθανή τουρκική επίθεση στην πόλη.

Η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Συμβουλίου της Συρίας του SDF, Αμίνα Ομάρ, ισχυρίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία πιέζει το SDF να παραδώσει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο της Ain Issa στη Δαμασκό.

Η συνεχιζόμενη τουρκική επίθεση εναντίον της Ain Issa φαίνεται να είναι περιορισμένη και ενδέχεται να τελειώσει τις επόμενες ώρες ή και μέρες. Ωστόσο, η ένταση γύρω από την πόλη θα συνεχιστεί όσο ο Κουρδικός συνασπισμός δεν είναι πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία που θέλει την εκδίωξη τους από τα σύνορα της, ή στη Ρωσία που πιέζει για να παραδοθεί ο πλήρης έλεγχος της πόλης στο Συριακό Αραβικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Ασταμάτητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά τρομοκρατών στην Ιντλίμπ – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This