Συντονισμός δράσεων του ΥΠΑΜ με χώρες της ΕΕ, Β. Αφρικής & του Κόλπου στην κυβερνοασφάλεια
Defence Redefined
Published on 28/04/2022 at 17:01

Σεμινάριο με θέμα ο σεμινάριο “Role of the EU Cyber Ecosystem in the Global Cyber Security Stability” διοργανώθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο “ΖΗΝΩΝ” του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Το σεμινάριο συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Άμυνας, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το European Security and Defence College. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος 52 συμμετέχοντες από 11 κράτη της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου. 

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και ωφελήματα του διαδικτύου για το σύγχρονο κόσμο, την κοινωνια και την οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην χρήση του διαδικτύου για κακόβουλες, εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες και στις ασύμμετρες απειλές που αναπτύσσονται μέσω αυτού. Πρόσθεσε, πως η εργαλειοποίηση του διαδικτύου οδήγησε σε εξέλιξη του τύπου των συγκρούσεων. Τόνισε όμως παρ΄όλα αυτά πως τα θετικά της παγκόσμιας διασύνδεσης είναι περισσότερα από τα αρνητικά. 

Αναφέρθηκε επιπλέον στη ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ, τη ψηφιακή διπλωματία και τις δράσεις στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου για προώθηση ενός προσβάσιμου και ασφαλούς διαδικτύου. Τέλος, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Κύπρου για το θέμα της κυβερνοασφάλειας στην περιοχή μας με τη συμμετοχή κρατών και διεθνών οργανισμών ώστε να υπάρχει συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης είπε πως «η Κύπρος είναι πλέον περιφερειακός κόμβος σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και σε θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε ένας από τους πρώτους συνέταιρους με το ESDC και μέσα σε 18 μήνες έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερα τέτοια σεμινάρια».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης όπως και άλλων υπηρεσιών κυβερνο-ασφάλειας. Ωστόσο ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας δεν σταματούμε εδώ αλλά προχωρούμε με την δημιουργία άλλων δομών όπως το NCC που είναι για την διοχέτευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυβερνο-ασφάλεια στην χώρα, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για την έρευνα».

Με πληροφορίες από: Ο Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ, Υπουργείο Άμυνας, Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση λειτουργών σε θέματα κυβερνοασφάλειας – “Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας των αμυντικών μας συστημάτων”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This