ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας | F-15C της Βασιλικής Αεροπορίας στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 13/03/2021 at 21:15

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και της συντονισμένης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 ολοκληρώθηκε η άφιξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Σούδας προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C, προκειμένου να συνεκπαιδευθούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

6 F15C της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας σε Σούδα © ΓΕΕΘΑ

Την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών της RSAF στην αεροπορική βάση της Σούδας τίμησε ιδιαίτερα με την παρουσία του ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. Saad Alammar.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

F-15C της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας © ΓΕΕΘΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος F-15C το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα Rafale, είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ιδανικό μεταξύ άλλων για αποστολές Air Superiority. Παράγεται σε διάφορες εκδόσεις (A,B,C, E και Advance) και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing το F-15 προσφέρει τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως ένα προηγμένο πιλοτήριο,  ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), ψηφιακή ηλεκτρονική σουίτα πολέμου, τον ταχύτερο υπολογιστή αποστολής στον κόσμο και σύγχρονους αισθητήρες. Το εν λόγω αεροσκάφος είναι δικηνητήριο με ακτίνα δράσης τα 2222 Χλμ (1200nm) και δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου αναλόγως έκδοσης, πέραν των 13 τόνων (29500 lb)!

Η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας, αποδεικνύει την συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων των 2 χωρών που καταδεικνύεται μεταξύ άλλων και από την πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά.

F-15 infograhic © Boeing

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα στέλνει Patriot και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία

Η ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα έρχεται να προστεθεί μεταξύ άλλων και σε αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Κύπρου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Κρήτης στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Προσγείωση F15C της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα © ΓΕΕΘΑ

Η δε συνεχής αναβάθμιση της στρατηγικής αξίας του νησιού σύμφωνα με τον βραχυμεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί στο άμεσο μέλλον πόλο έλξης για την πραγματοποίηση σημαντικών συνεργειών με ακόμα περισσότερους Συμμάχους, φίλους και εταίρους που επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα, με την παρουσία και τις συνεκπαιδεύσεις τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ενδιαφέρον τους για την ιδιαιτέρως σημαντική από άποψης στρατηγικής αξίας περιοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Υεμένη | Πυραυλική επίθεση των Χούθι έπληξε στόχους στην Σαουδική Αραβία – VIDEO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This